Είναι προφανές ότι ο επιχειρηματικός κόσμος κινείται ολοένα και ταχύτερα και, για να μη μείνουν πίσω, οι ηγέτες όλων των βαθμίδων πρέπει να ξέρουν πώς να επιταχύνουν.
Του Jack Zenger
Αυτό είναι εύκολο να το λες. Είναι όμως έτσι; Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας και της αντίληψης που επικρατεί για την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας;
Με δύο λέξεις, ναι υπάρχει.
Πρόσφατα αναλύσαμε 360 κριτικές για πάνω από 50.000 ηγέτες για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο της ταχύτητάς τους στην εντύπωση που έχουν οι συνεργάτες τους για τη γενικότερη αποτελεσματικότητα κάθε ηγέτη.
Για το λόγο αυτόν, δημιουργήσαμε έναν «δείκτη ταχύτητας» που μέτρησε την ταχύτητα με τρεις απλούς τρόπους: πόσο καλά μπορεί ένας ηγέτης να εντοπίζει έγκαιρα προβλήματα ή τάσεις, να ανταποκρίνεται ταχύτατα σε προβλήματα και να προχωρά άμεσα στις απαιτούμενες αλλαγές.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να δούμε πώς οι υψηλές βαθμολογίες στο δείκτη ταχύτητας σχετίζονται με τις γενικότερες βαθμολογίες της αποτελεσματικότητας της ηγεσίας, εστιάζοντας στους εξαιρετικούς ηγέτες του δείγματος (αυτούς που βαθμολογήθηκαν στο top 10% της αποτελεσματικότητας από τους συναδέλφους τους).
Βρήκαμε ότι από αυτούς τους 5.711 κορυφαίους ηγέτες, το 2% βαθμολογήθηκαν ως εξαιρετικά ταχείς αλλά όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί (δηλαδή περίπου 114 από αυτούς), το 3% (περίπου 170) κρίθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικοί (που σημαίνει ότι ο κόσμος του εμπιστεύεται ότι θα κάνουν το σωστό) αλλά όχι ιδιαίτερα γρήγορα.
Και ολόκληρο 95% (πάνω από 5.400 από αυτούς) κρίθηκαν και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί αλλά και ιδιαίτερα γρήγοροι. Αυτό σημαίνει ότι, το να είσαι καλός είναι ελάχιστα καλύτερο από το να είσαι γρήγορος, όμως η αλήθεια είναι ότι και τα δύο είναι απαραίτητα, ενώ κανένα από τα δύο δεν αρκεί από μόνο του, για να θεωρηθείς ένας εξαιρετικός ηγέτης σήμερα.
Άρα, τι είναι αυτό που κάνει έναν ηγέτη και γρήγορο και καλό; Ακολουθούν πέντε κορυφαίοι παράγοντες, οι οποίοι παρατίθενται κατά φθίνουσα σειρά.
Οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί τους έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν ορθή κρίση και να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις. Χωρίς εμπιστοσύνη, οι συνεργάτες αντιστέκονται στο να κινηθούν γρήγορα (ή καθόλου). Και δεν είναι μυστικό το πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη: οι έμπειροι ηγέτες κερδίζουν την εμπιστοσύνη μέσα από ένα ιστορικό επιτυχιών που χτίζεται μέσω ισχυρών σχέσεων και αποδεδειγμένης τεχνογνωσίας.
Ξεκαθαρίζουν πλήρως το όραμά τους και τη στρατηγική τους στους συνεργάτες τους. Όταν οι άνθρωποι μπορούν να δουν το πλαίσιο δράσης, μπορούν πιο γρήγορα να καταλάβουν και να φέρουν εις πέρας το ρόλο τους σε μία εταιρεία. Δεν είναι δύσκολο να κινηθείς γρήγορα όταν όλοι γνωρίζουν καλά που πηγαίνεις και – επίσης σημαντικό – που δεν πηγαίνεις.
Επιδεικνύουν προσωπικό θάρρος. Το να αποφασίζεις γρήγορα συχνά μοιάζει επικίνδυνο. Το άτομο που θέλει να αποφύγει την πρόσθετη προσωπική έκθεση έχει την τάση να κινείται αργά. Γενικά, οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα να εργάζονται με σταθερό ρυθμό. Θέλει πολύ κουράγιο να κινείσαι γρήγορα και να ζητάς από άλλους να σε ακολουθήσουν.
Συγκεντρώνουν παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία και γνώση. Το να έχεις ελλείψεις γνώσεων σε βάζει σε αχαρτογράφητα νερά όπου έχεις την τάση να είσαι αργός και προσεχτικός. Στον αντίποδα, το να διαθέτεις ή να έχεις πρόσβαση σε παγκοσμίου κλάσης τεχνογνωσία σου δίνει τη δυνατότητα να εργάζεσαι ταχύτερα και να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις.
Θέτουν δύσκολους στόχους. Οι εύκολοι στόχοι δίνουν στους ανθρώπους χρόνο να τους επιτύχουν με πιο χαλαρό τρόπο. Οι δύσκολοι στόχοι ενισχύουν την ανάγκη για ταχύτητα. Ωθούν τους ανθρώπους να ολοκληρώνουν τη δουλειά τους και όχι να σκέφτονται πολύ.
*Ο Jack Zenger είναι διευθύνων σύμβουλος της Zenger/Folkman, εταιρείας παροχής συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων.