Στα όριά της έχει φτάσει η πολιτική δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση του Ασφαλιστικού. Χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση, διαμέσου συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα, για «εθνικό διάλογο» -μεταξύ άλλων – για το ασφαλιστικό.
Η διαρροή τριών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας πολυνομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα έκανε το Μαξίμου να «ψάχνεται» για συμμαχίες προκειμένου να περάσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα στο άμεσο μέλλον.
Πρώτα από όλα, μπροστά του είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού που προβλέπει πακέτο 1,8 δις. ευρώ στο συνταξιοδοτικό. Συγκεκριμένα το πακέτο αυτό που πρέπει να ψηφιστεί στις 5 Δεκεμβρίου προβλέπει:
· μείωση 10% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις
· μείωση 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ
· μείωση των δαπανών για εφάπαξ
· αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ
· διατήρηση της παρακράτησης 6% στις συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Παράλληλα εκκρεμεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές πάνω στο επόμενο ακόμα μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό πακέτο που θα αφορά, όπως όλα δείχνουν:
- την εισαγωγή μίας Εθνικής Σύνταξης μειωμένης κατά 20% σε σχέση με την σημερινή βασική σύνταξη (384 ευρώ έναντι 487 ευρώ που είναι σήμερα)
- την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερταμείο, την καταβολή έως και 20% εισφορών στον κλάδο κύριας σύνταξης σε όλα τα ταμεία
- τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης έως και στο 60% για τις κύριες συντάξεις.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής για τον καθορισμό της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό.
Η πρόταση αυτή πρέπει να κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και, πιθανότατα, θα αποτελέσει μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους προς τα τέλη του έτους.