Σχετικά με τις αποφάσεις για τις εξελίξεις στην AIGAION ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Νικόλαος Βελλιάδης, στην ομιλία του στην ενημερωτική εκδήλωση συνεργατών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
«Το 2013/2014 άρχισε να γίνεται εμφανές ότι θα επιβληθεί το Solvency II και αξιολογώντας τη στάση των πολιτικών και ελεγκτικών αρχών αλλά και την προηγούμενη εμπειρία μας, ότι παρέμεναν αδιάλλακτοι σε θέματα που δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν μέσα στα οριζόμενα χρονικά πλαίσια, είχαμε να λάβουμε αποφάσεις και για την ΑΙΓΑΙΟΝ.
Και τι εννοώ με αυτό, γιατί πολλοί από εσάς ενδεχομένως δεν γνωρίζετε τα τρωτά σημεία του Solvency II και πως επηρεάζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των εταιρειών μέσα στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον.
Πώς είναι δυνατόν να σταθεί η ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να «κουρέψει» τα ομόλογα στα οποία μας προέτρεπαν να επενδύουμε για το καλό της χώρας; Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα γίνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον;
Πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες να επιβιώσουν όταν χρειάζονται επιπρόσθετα κεφάλαια γιατί οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι εγκλωβισμένες στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι C-rated; Οπότε, η απαίτηση είναι 80% των κεφαλαίων να κατατεθούν επιπλέον, δηλαδή στα 10 εκατ. μετρητά διαγράφονται τα 8 εκατ.!! Βέβαια, στον υπολογισμό μπαίνουν και άλλοι συντελεστές, αλλά το ποσό είναι αρκετά μεγάλο και αυτό διότι με την εφαρμογή των capital controls και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να περάσουν τις καταθέσεις τους σε A-rated τράπεζες του εξωτερικού, οπότε και δεν θα πλήρωναν κανένα πέναλτι.
Πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες να επιβιώσουν όταν έχουμε διακανονισμούς οφειλόμενων ασφαλίστρων από συνεργάτες, εξαιτίας του συστήματος που ήταν αποδεκτό για την πληρωμή ασφαλίστρων οι ελεγκτικές αρχές και το οποίο μια μέρα αποφάσισαν να το καταργήσουν;
Πώς είναι δυνατόν με την οικονομική κατάσταση της τελευταίας τριετίας και τη μείωση του ασφαλίστρου του αυτοκινήτου κατά 50%, να μπορέσουν αυτοί οι συνεργάτες να αντεπεξέλθουν στους διακανονισμούς τους, οπότε αλλάζουν για μικρότερες αποδόσεις; Προς ενημέρωσή σας, το Solvency επιβάλλει να αφαιρεθούν από τα κεφάλαια της εταιρείας όλα τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα άνω των τριών μηνών.
Όλα αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε από τις πολιτικές ούτε από τις ελεγκτικές αρχές, δεν υποστήριξαν την ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παραταθεί για ένα χρονικό διάστημα η επιβολή της εφαρμογής του Solvency II ή να εφαρμοστεί σταδιακά, μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες υπάγονται στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και θα μπορούσε η κυβέρνηση να τις συμπεριλάβει σε όποιο πακέτο βοηθείας. Όπως οι Αμερικανοί βοήθησαν την AIG, όπως οι Ολλανδοί τις ΝΝ και τόσες άλλες περιπτώσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη μου όλα τα ανωτέρω, το καλοκαίρι του 2014 έλαβα την απόφαση να μην προχωρήσω στο εγχείρημα που λέγεται Solvency II. Αλλά τότε ξαναθυμήθηκα τη συμβουλή του πατέρα μου, «Γιε μου, ποτέ μην προσπαθήσεις να ανέβεις ρίχνοντας το συνάδελφό σου ή τον συνεργάτη σου, για κανένα λόγο, εμπορικό ή οικονομικό» και έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα να μη βάλω κανέναν σε ταλαιπωρία, να εξασφαλίσω τη διατήρηση των συμβολαίων, να τιμήσω τους ασφαλισμένους μας που τόσα χρόνια μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, αλλά και να στηρίξω το δίκτυο των συνεργατών μου που επί 20 συναπτά έτη τίμησαν πρώτα εμένα προσωπικά, με τη συμπαράστασή τους και μετά την ΑΙΓΑΙΟΝ.
Ήρθα σε επαφή με μια γερμανική εταιρεία, αλλά και με πολλές αγγλικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάμβαναν το run off των ζημιών, έτσι ώστε άπαντες να αποζημιωθούν. Γνωρίζετε όλοι πως έχουμε ήδη εμπειρία σε αυτό το θέμα καθώς έχει περάσει ήδη το χαρτοφυλάκιο των ζημιών μέχρι 31/12/2010 σε γερμανική εταιρεία τις εργασίες του οποίου διεκπεραιώνουμε εμείς. Με τη νέα συνεργασία, πάλι το τμήμα ζημιών της ΑΙΓΑΙΟΝ θα είναι το αρμόδιο τμήμα που θα διεκπεραιώνει και θα πληρώνει τις ζημιές σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό βέβαια όχι αφιλοκερδώς αλλά με υψηλό κόστος μερικών εκατομμυρίων ευρώ.
Η δεύτερη απόφαση την οποία πήρα ήταν η διακοπή παραγωγής από την ΑΙΓΑΙΟΝ στις 30/11. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν θα γράψουμε κινδύνους από 01/12 αλλά θα εξυπηρετήσουμε όλους τους συνεργάτες μας για τα συμβόλαια τα οποία έχουν εκδοθεί με έναρξη μέσα στο Νοέμβριο. Επίσης, δόσεις συμβολαίων τα οποία είναι σε ισχύ θα εκδίδονται κανονικά και θα αποδίδονται στην εταιρεία όπως γίνεται σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό του κλάδου αυτοκινήτου είναι στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες σας.
Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να σας εξυπηρετήσουμε και σε καμία περίπτωση να μην έχετε προβλήματα με τους πελάτες σας. Η ΑΙΓΑΙΟΝ, αγαπητοί συνεργάτες μου, θα παραμείνει στην αγορά τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα, θα είναι εδώ για τη συνεχή εξυπηρέτησή σας. Οι ίδιοι άνθρωποι θα σας εξυπηρετούν χωρίς καμία ταλαιπωρία.
Μετά την εξασφάλιση της αποπληρωμής και της μελλοντικής εξυπηρέτησης των ζημιών προς τους ασφαλισμένους μας θεώρησα πλέον καθήκον μου τη διατήρηση της συνεργασίας με τους συνεργάτες μας καθώς και τους ασφαλισμένους μας αλλά με διαφορετικό σχήμα, καθώς δεν ήθελα να μπουν στη διαδικασία και ταλαιπωρία να ψάχνουν να βρουν ίδιο ασφάλιστρο, ίδια προμήθεια κλπ., οπότε έκανα το επόμενο βήμα.
Έκανα το πρώτο βήμα και ίδρυσα την εταιρεία AIGAION UK στο Λονδίνο η οποία ανέλαβε να δημιουργήσει συμβόλαια κάτω από το σύστημα MGA, με διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως συνδικάτα των Lloyds, για την εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου. Το Αγγλικό σύστημα, για τις μικρές ασφαλιστικές εταιρείες, είναι να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια τρίτων κάτω από εξουσιοδότηση έτσι ώστε να κάνουν ασφάλειες έχοντας το δικαίωμα κάτω από προσυμφωνημένες τιμολογιακές πολιτικές καθώς και την εξυπηρέτηση των ζημιών. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίσαμε μειωμένο ασφάλιστρο για τους ασφαλισμένους μας, τόσο για τις ανανεώσεις όσο και για τα πρωτασφαλιστήρια, το οποίο ένας μεσίτης δεν μπορεί να επιτύχει μόνος του.
Ο αντιπρόσωπος της AIGAION UK είναι πλέον μια νέα εταιρεία με την επωνυμία BLUE AIGAION Insurance Solutions η οποία θα εκδίδει, για λογαριασμό των συνδικάτων με τα οποία έχουν συναφθεί συμφωνίες, πιστοποιητικά ασφάλισης τα οποία θα αναγράφουν την επωνυμία του συνδικάτου που αναλαμβάνει τον κίνδυνο. Οι ζημίες θα αναγγέλλονται εδώ, στην Ελλάδα, στα ίδια γραφεία, στα ίδια άτομα με τα οποία συνεργάζεστε και σας εξυπηρετούν σήμερα.
Η νέα εταιρεία BLUE AIGAION δεν είναι μεσιτική εταιρεία αλλά εταιρεία που αντιπροσωπεύει ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου μέσω της AIGAION UK και δεν πρόκειται να αναπτύξει μεσιτικές εταιρείες. Θα είναι η απόλυτη συνέχεια της ελληνικής AIGAION και η τιμολόγηση, επαναλαμβάνω, παραμένει η ίδια καθώς όλοι οι νέοι ασφαλιστές έχουν αποδεχθεί το τιμολόγιο της AIGAION, ενώ παραμένει επίσης ίδιο το προμηθειακό καθεστώς και οι διαδικασίες εξυπηρέτησής σας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η συνένωση δυνάμεων στη σημερινή αγορά επιφέρει αποτελέσματα. Ο καθένας ξεχωριστά δεν μπορεί να επιτύχει ότι θα επιτύχουμε όλοι μαζί. Ας ξεχάσουμε τις παλιές νοοτροπίες, μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο, όπως πολλοί από εσάς έχετε ήδη αντιληφθεί και αν δεν υπάρχουν «συμμαχίες» δεν πρόκειται να επιβιώσουμε.
Τέλος, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη με την οποία με τιμήσατε αυτά τα 20 χρόνια και εύχομαι να συνεχίζω να απολαμβάνω την ίδια εμπιστοσύνη στα επόμενά μας βήματα.
Δεσμεύομαι ηθικά και σας εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα βγείτε ζημιωμένοι από τη συνεργασία μας στο μέλλον, να είστε βέβαιοι ότι ο στόχος μου είναι το κοινό συμφέρον.
Όπως και να έχει, κρατήστε αυτό από εμένα και τη σημερινή μας συνάντηση:
«Η ισχύς εν τη ενώσει»
Σας ευχαριστώ όλους και σας εύχομαι Καλή Συνέχεια.»