Ενώ η Συνδιάσκεψη COP21 για το κλίμα στο Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη και με επίκαιρη την πρόσφατη τοποθέτηση του Γιώργου Κώτσαλου, διευθύνοντος συμβούλου της INTERAMERICAN, για την υπεύθυνη στάση της στο ζητούμενο της αειφορίας, η Εταιρεία προωθεί τις θέσεις της πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon και δεκατριών μελών εντός του ΟΗΕ. Με γνώμονα την ενδυνάμωση της ικανότητας των χωρών να προβλέπουν κινδύνους, να απορροφούν τις κρίσεις και να επανασχεδιάζουν την ανάπτυξη για την ελάττωση των κινδύνων, η πρωτοβουλία εστιάζεται στα συστήματα δράσης για έγκαιρη προειδοποίηση, ασφάλιση και αυξανόμενες επενδύσεις – κάτι που αποτελεί στοίχημα για την επιτάχυνση των προσπαθειών ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Τη στιγμή που στη Συνδιάσκεψη στο Παρίσι η προσοχή στρέφεται, κυρίως, προς τη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας, πολλές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν -π.χ. η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα- ακόμη και αν σταματήσουν οι εκπομπές αερίων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια το 90% των μεγαλυτέρων καταστροφών έχουν προκληθεί από 6.457 καταγεγραμμένες πλημμύρες, καταιγίδες, καύσωνες, ξηρασίες και λοιπά καιρικά φαινόμενα. Ο γενικός γραμματέας Ban Ki-moon επισημαίνει: “Οι λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, τη δουλειά τους, ακόμη και τη ζωή τους, λόγω των αυξανόμενων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό ο ΟΗΕ προχώρησε στη σύνταξη μιας δέσμης πρωτοβουλιών, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η επείγουσα ανάγκη”. Η πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει μεταρρυθμιστικά έργα από διαφορετικούς φορείς σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στον τομέα ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας.
Ήδη, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) και η Oxfam America, με τη στήριξη του αντασφαλιστικού οργανισμού Swiss Re, βοηθούν 31.000 ευάλωτα αγροτικά νοικοκυριά να αυξήσουν την ασφάλεια των τροφίμων τους ενσωματώνοντας την ελάττωση του κινδύνου από καταστροφές: τη μικρο-ασφάλιση, τη διαφοροποίηση του βιοπορισμού τους, τις πιστώσεις και τις αποταμιεύσεις σε παραγωγικά προγράμματα, που λειτουργούν ως “δίχτυ” ασφάλειας. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να βοηθήσει άλλους 500.000 γεωργούς σε δέκα χώρες. Το UNEP’s “Principles for Sustainable Insurance” (Αρχές Αειφόρου Ασφάλισης του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον), που σηματοδοτεί την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και του ασφαλιστικού κλάδου, στη συνδιαμόρφωση και συνυπογραφή του οποίου έχει συμμετάσχει ιδρυτικά η INTERAMERICAN ως η μοναδική από την Ελλάδα ασφαλιστική εταιρεία, πρόκειται να δημιουργήσει ένα φόρουμ πολιτικής για την αειφόρο ασφάλιση. Έτσι, θα διευρυνθεί η πρόοδος των πολιτικών εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών της ασφάλισης για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων και των κινδύνων βιωσιμότητας.
Για την INTERAMERICAN, η διάσταση της ασφαλιστικής διαχείρισης των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή είναι συναφής και με το ενδιαφέρον της για την αγροτική ανάπτυξη από την ασφαλιστική πλευρά. Με αυτή την προσέγγιση, η εταιρεία έχει σημαντική συμμετοχή στο “Second Agricultural Business Summit Strategies for Growth and Competitiveness in times of turmoil”, συνέδριο που οργανώνει ο Economist στη Θεσσαλονίκη (8 Δεκεμβρίου). Η INTERAMERICAN, χρυσός χορηγός του Συνεδρίου, θα έχει ως ομιλητή τον Γιώργο Κώτσαλο, διευθύνοντα σύμβουλο, με θέμα “Insuring the Greek agricultural sector”.