Με «όχημα» την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα της αλλά και την κοινωνία για το νέο Ασφαλιστικό, στο οποίο έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η πιο κρίσιμη, ίσως, συνάντηση του Υπ. Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έως 2% θα μπορούσε να φέρει μάξιμουμ 700 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, ενώ όλα τα άλλα μέτρα τα οποία ετοιμάζεται να πάρει ή έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση θα φέρουν… τετραπλάσιες περικοπές στις κύριες-επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ, τα μερίσματα του Δημοσίου αλλά και στα εισοδήματα των αυτασφαλισμένων που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές.
Οι άμεσες και έμμεσες περικοπές στις αποδοχές των ασφαλισμένων και ιδίως των συνταξιούχων, οι οποίες θα μπορούσαν να αγγίξουν και τα 2,5 δισ. ευρώ μόνο μία άμεση θετική επίδραση θα έχουν στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε ένα δεύτερο χρόνο τα μέτρα αυτά, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν σε ένα περιβάλλον μίας «στεγνής» οικονομίας, θα ρίξουν την καταναλωτική ζήτηση, θα εντείνουν τις υφεσιακές τάσεις και έτσι τα έσοδα των ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές θα πέσουν επαναφέροντας τα ελλείμματα.
Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αύξηση στα ποσοστά των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ θα φέρει …αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ. Ο ΣΕΒ έχει χαρακτηρίζει αντι-αναπτυξιακό ένα τέτοιο μέτρο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι διαδεδομένοι διάφοροι νόμιμοι τρόποι αποφυγής καταβολής μίας αυξημένης εισφοράς ή γενικότερα του μισθολογικού κόστους, όπως η μετατροπή της σύμβασης απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή στη χειρότερη περίπτωση, η απόλυση του εργαζομένου.