Στο τέλος της φαίνεται πως οδηγείται η πολιτική των «ισοδύναμων» μέτρων που επιθυμούσε να “περάσει” η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις επερχόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.
Ένας από τους λόγους που επέτρεψαν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν το επιχείρημα του προς το λαό ότι θα παρουσιάσει και θα καταφέρει να περάσει από τους θεσμούς προτάσεις στο συνταξιοδοτικό, οι οποίες αφενός θα έφερναν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προέβλεπε το νέο Μνημόνιο, αφετέρου θα στοίχιζαν το λιγότερο δυνατό στους συνταξιούχους και γενικότερα στους ασφαλισμένους.
Τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου και τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει τίποτα τέτοιο.
- Ακόμα και η παρακράτηση 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ η οποία επιβλήθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μειώνοντας έμμεσα κατά 3% τις αποδοχές των συνταξιούχων, αμφισβητείται από τους δανειστές. Και αυτό γιατί τα ταμεία χρωστούν 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ ενώ ένα τέτοιο μέτρο απλώς μεταφέρει από πόρους από τον ένα ασφαλιστικό φορέα σε ένα άλλο, χωρίς φυσικά να μειώνει τη συνολική δαπάνη του ασφαλιστικού συστήματος.
- Επίσης, οι δανειστές διαφωνούν με τις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών τις οποίες προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ και τα μερίσματα του Δημοσίου, αλλά ακόμα και να αποτρέψει το «τσεκούρι» στις κύριες συντάξεις, τουλάχιστον μέχρι το 2017.
- Τελευταία, οι δανειστές, έβαλαν φρένο στην βούληση της κυβέρνησης να φέρει το τελικό σχέδιο του ασφαλιστικό πρώτα στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή και έπειτα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.