Ποτέ πριν δεν υπήρχε τόση αβεβαιότητα για τις συντάξεις που δίδουν τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία όσο σήμερα.
- Οι νυν συνταξιούχοι φοβούνται ότι θα υποστούν άλλη μείωση
- Εκείνοι που έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για να λάβουν σύνταξη δεν ξέρουν ακριβώς πόση… σύνταξη θα λάβουν
- Όσοι δεν έχουν καταθέσει ακόμα δικαιολογητικά δεν έχουν μάθει καλά – καλά ποιες αλλαγές έχουν γίνει και κυρίως ποιες θα γίνουν έτσι ώστε να αποφασίσουν.
Ο νόμος με βάση τον οποίο έπρεπε να εκδοθούν συντάξεις, ο νόμος Λοβέρδου Κουτρουμάνη του 2010, στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, τελούσε υπό κατάργηση ενόσω το ίδιο το Μνημόνιο θα «καταργούνταν» σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις συμφωνίες της 12 Ιουλίου και προπαντός της 13ης Αυγούστου του 2015, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.
Ωστόσο, οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του νόμου Λοβέρδου –Κουτρουμάνη, μαζί με εκείνες για τα νέα αυξημένα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, έκαναν πέντε –έξι μήνες για να εκδοθούν. Οι τελευταίες εκδόθηκαν προπαραμονές των φετινών Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου 2015, και αφορούσαν τα νέα συνταξιοδοτικά όρια για τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα πρώην ειδικά ταμεία των τραπεζών και των πρώην ΔΕΚΟ.
Ωστόσο, ούτε και τώρα θα επέλθει σταθερότητα στο ασφαλιστικό σύστημα και, έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος θα ξέρει τι σύνταξη θα παίρνει από εδώ και στο εξής.
Και αυτό γιατί το νέο Μνημόνιο προβλέπει μπαράζ αλλαγών στα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει τρεις μήνες να θεσπιστούν, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί άλλη μία καθυστέρηση.
Ενώ, οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές να «κλείσει» το νέο Ασφαλιστικό στις αρχές Ιανουαρίου 2016, έτσι ώστε να ψηφιστεί τέλη του ίδιου μηνός, συζητείται σε κυβερνητικούς κύκλους πως στα τέλη Ιανουαρίου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί –πιθανόν- στις αρχές ή μέσα Φεβρουαρίου.
Και αυτό στην … καλύτερη περίπτωση, γιατί σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά δεν θα το ψηφίσει, γιατί θα διαφωνεί με αυτό το κουαρτέτου. Έτσι, όμως, θα το θέσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, «κερδίζοντας» μία ακόμα παράταση στο να μην προχωρήσει σε μειώσεις στις συντάξεις των νυν αλλά και των μελλοντικών συντάξεων, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί.
Για χάρη των κυβερνητικών πολιτικών εγγυήσεων περί μη περικοπής των συντάξεων, το κράτος δεν εγγυάται πλέον τις συντάξεις, αλλά αποσταθεροποιεί το συνταξιοδοτικό σύστημα σπέρνοντας αβεβαιότητα σε εκατομμύρια ασφαλισμένους αλλά πιθανόν το «σπόρο» ακόμα μεγαλύτερων μειώσεων στις συντάξεις αργότερα.