Θέλεις να γίνεις πιο παραγωγικός αλλά νιώθεις ότι κάτι σε… κρατάει πίσω; Κόψε τις κακές συνήθειες που ακολουθείς και να είσαι σίγουρος ότι η μέρα σου θα κυλάει πολύ καλύτερα και θα μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο.
Γιατί ακόμη και η ενίσχυση της παραγωγικότητας θέλει… τρόπο και όχι κόπο!
Σερφάρεις και παρασύρεσαι στο διαδίκτυο
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πρόσβαση στο internet όταν βρισκόμαστε στη δουλειά, είναι εύκολο να παρασυρθούμε την ώρα που ψάχνουμε απάντηση σε κάποιο άσχετο ερώτημα που μας ήρθε στο μυαλό. Γι’ αυτόν το λόγο οι ειδικοί προτείνουν να σημειώνουμε τις απορίες που έχουμε και να αναζητούμε απαντήσεις αφού τελειώσουμε τη δουλειά μας.
Κάνεις πολλά πράγματα συγχρόνως
Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν με μεγάλη ευκολία να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μόλις το 2% του πληθυσμού έχει την ικανότητα να κάνει πράγματα ταυτόχρονα και με επιτυχία. Για τους υπόλοιπους, το να προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα συγχρόνως είναι μία κακή συνήθεια που μειώνει την παραγωγικότητά μας.
Τσεκάρεις όλη μέρα τα email σου
Η μόνιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να κάνει πολλούς να τσεκάρουν τα email τους όλη μέρα. Δυστυχώς, κάθε φορά που το κάνεις αυτό, χάνεις έως και 25 λεπτά από την εργασία σου. Επιπλέον, ο διαρκής έλεγχος των email έχει αντίκτυπο στην… ευφυΐα σου, αφού μπορεί να ρίξει το IQ σου έως και 10 μονάδες! Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κλείνεις το internet και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σου για κάποια 30λεπτα, για να πέσεις… με τα μούτρα στη δουλειά.
Παίρνεις… ηθική άδεια
Είτε πρόκειται για μια νέα δίαιτα, γυμναστική ή πρόγραμμα εργασίας, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στο να αποκτήσεις μία καινούργια συνήθεια είναι η τάση του να «κλέβεις» όταν αισθάνεσαι ότι πρέπει να ανταμειφτείς για το γεγονός ότι τηρείς το πρόγραμμα που έχεις ο ίδιος επιβάλλει στον εαυτό σου. Αυτή η αντίληψη ότι αξίζουμε να φάμε ένα λουκούλλειο γεύμα όταν για μία εβδομάδα είμαστε… στην πείνα ονομάζεται «ηθική άδεια» και εμποδίζει πολλούς ανθρώπους στον αγώνα για προσωπική βελτίωση. Αντιθέτως, προσπάθησε να κάνεις τους στόχους που έχεις θέσει κομμάτι του εαυτού σου.
Αναβάλλεις σημαντικά πράγματα στη δουλειά σου για αργότερα
Είναι πολλοί αυτοί που ξεκινούν την ημέρα τους ολοκληρώνοντας εύκολες εργασίες για να μπουν σε ρυθμό και αφήνουν τα πιο δύσκολα πράγματα για αργότερα. Αυτή δεν είναι καλή ιδέα και πολύ συχνά έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται η δουλειά που πρέπει. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν περιορισμένα αποθέματα θέλησης, τα οποία μειώνονται όσο περνάει η ημέρα. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερα να κάνετε τις σημαντικές εργασίες στο ξεκίνημα της ημέρας.
Συμμετέχεις σε πολλές συσκέψεις
Τίποτα δεν εμποδίζει περισσότερο τη ροή της παραγωγικότητας όσο μία αχρείαστη σύσκεψη. Και με εργαλεία όπως το email, το video chat και άλλα, είναι καλό να προγραμματίζετε συσκέψεις μόνο αν κάτι πρέπει οπωσδήποτε να ειπωθεί κατ’ ιδίαν. Οι ειδικοί προτείνουν να μην δέχεστε να συμμετάσχετε σε μία συνάντηση αν πρώτα δεν έχετε ξεκαθαρίσει την ατζέντα και τη διάρκειά της.
Κάθεσαι όλη μέρα
Η σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας Nilofer Merchant περιγράφει στο κοινό των TED πως βοήθησε αρκετές μεγάλες εταιρείες να αναπτύξουν επιτυχημένες ιδέες: με συσκέψεις με περπάτημα. Συμβουλεύει να αφήσουμε τους καφέδες και τις συναντήσεις στα γραφεία και να ξεκινήσουμε να περπατάμε και να συζητάμε ταυτόχρονα για περίπου 20-30 μίλια την εβδομάδα. «Θα εκπλαγείτε από το πως ο φρέσκος αέρας οξύνει τη σκέψη και όταν το κάνετε θα φέρετε στη ζωή σας εντελώς καινούριες ιδέες», υποστηρίζει.
Έχεις το κινητό δίπλα στο κρεβάτι
Οι οθόνες LED των smartphones, των tablet και των laptops εκπέμπουν αυτό που ονομάζεται blue light , για το οποίο μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην όραση και να επηρεάσει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που στέλνει σήμα για να ρυθμιστεί ο κύκλος του ύπνου. Έρευνες επίσης δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα μελατονίνης οδηγούνται πιο εύκολα στην κατάθλιψη.
Είσαι τελειομανής
Περισσότερες φορές από την τεμπελιά, η αιτία της αναβλητικότητας είναι ο φόβος του να μην κάνεις καλή δουλειά, λέει ο Βρετανός φιλόσοφος Αλαίν ντε Μποτόν. “Αρχίζουμε να εργαζόμαστε μόνο όταν ο φόβος του να μην κάνουμε τίποτα απολύτως ξεπερνά τον φόβο του να μην το κάνουμε καλά… και αυτό θέλει χρόνο”, υποστηρίζει. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα είναι να εγκαταλείψεις την τελειομανία και να μη στέκεσαι στις λεπτομέρειες.