Από τις κύριες συντάξεις και τις εργοδοτικές εισφορές η εγχώρια κόντρα γύρω από το νέο Ασφαλιστικό έχει μεταφερθεί στην ασφαλιστική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων και των αγροτών.
Συγκεκριμένα στο κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπεται η επιβολή «χαρατσιού» 20% στο εισόδημα των αυταπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την «έκρηξη» των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που αριθμούν σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους.
Η σχεδιαζόμενη αυτή επιβάρυνση έρχεται σε μία στιγμή που κοντά οι μισοί εξ αυτών, δηλαδή 627.000 χρωστούν στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ πάνω από 14,8 δισ. ευρώ, ενώ από τους 115.000 περίπου οφειλέτες που είχαν ενταχθεί από το 2013 σε μία από τις συνολικά τέσσερις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων χρεών στα Ταμεία έχουν φτάσει πλέον στους 80.000.
Έτσι ρυθμισμένα είναι πλέον χρέη ύψους μόλις 2,2 δισ. ευρώ από τα 3,6 δισ. ευρώ που ήταν πριν περίπου έξι μήνες. Καθοριστικό ρόλο στον εξοβελισμό κοντά 35.000 οφειλετών από τις ρυθμίσεις των χρεών τους έχουν παίξει τα capital controls που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2015, το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι τουλάχιστον και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και η «αέναη» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή που μαίνεται η αντίδραση των αυταπασχολούμενων ενάντια στο ασφαλιστικό χαράτσι του 20%, σαφώς ενάντια στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%-1% τάσσονται τα εμπορο-βιομηχανικά επιμελητήρια αλλά και οι περιφερειακές βιομηχανικές ενώσεις. Η στάση αυτών των τοπικών επιχειρηματικών συνδέσμων διαφοροποιείται πλήρως από εκείνη που κράτησαν οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργοδοτών την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ, οι οποίες δέχτηκαν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσωρινά.