Το περιοδικό «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING» στο τεύχος Νοεμβρίου 2015 άνοιξε έναν διάλογο ζητώντας από τους πλέον αρμόδιους στον κλάδο υγείας να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις και να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα προτείνοντας παράλληλα τις βέλτιστες λύσεις. Τελειώνουμε το διάλογο για το «Ποιος θα βρει… το φάρμακο για την υγεία;» με τον Βελισσάριο Παππά, Director – Life Accident & Health της International Life.
1. Ποιος θα επιβαρυνθεί από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% στα τιμολόγια των Νοσοκομείων;
Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες διαπραγματεύονται, όπως γνωρίζετε, η κάθε μία ξεχωριστά απευθείας με τα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία όμως έχουν τα δικά τους οικονομικά θέματα με τον ΕΟΠΥΥ, όπως το claw back και το rebate, που δεν φαίνεται να λύνονται παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διαβεβαιώσεις και που δυσκολεύουν σε σημαντικό βαθμό τη ρευστότητα και κατά συνέπεια την ομαλή λειτουργία τους. Από κοινού θα πρέπει λοιπόν να βρεθούν λύσεις ώστε να μη μετακινηθεί το επιπλέον κόστος μόνο στις Ασφαλιστικές και κατά συνέπεια εν τέλει στους ασφαλισμένους. Εμείς στην International Life αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε: ένα ομαλό μοίρασμα του επιπλέον κόστους. Βεβαίως είναι κατανοητό ότι ένα μέρος της αύξησης τελικά θα περάσει στους ασφαλισμένους. Εμείς προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε αυτό με παροχές προς τους ασφαλισμένους μας.
2. Είναι έτοιμοι οι κλάδοι Ιδιωτικής Περίθαλψης και Ιδιωτικής Ασφάλισης να καλύψουν τα κενά και να ανταποκριθούν στις ελλείψεις της δημόσιας Υγείας;
Βεβαίως. Οι περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες διαθέτουν πλήρη προγράμματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας φροντίδας που λειτουργούν αυτόνομα ή/και συμπληρωματικά με τα Ταμεία όπως τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον πολύ καλά ότι η κατοχή ενός Συμβολαίου Υγείας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη και ότι μόνο ο οικονομικός λόγος (έλλειψη χρημάτων, ανεργία κ.λπ.) είναι το εμπόδιο για πιθανή αγορά ιδιωτικής ασφάλισης. Στην International Life, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της αγοράς και για όλες τις οικονομικές επιφάνειες των πολιτών διαθέτουμε 4 προϊόντα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με επισκέψεις σε γιατρούς και παροχή εξετάσεων, με χρήση ΕΟΠΥΥ ή χωρίς και ένα εξαιρετικό Νοσοκομειακό προϊόν το BE HAPPY με σημαντικές παροχές και προσιτά ασφάλιστρα για τη Δευτεροβάθμια νοσηλεία σε όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας μας.
3. Το τρίτο μνημόνιο φέρνει μόνο προβλήματα ή και ευκαιρίες για τον κλάδο;
Για μένα προσωπικά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα με το Τρίτο Μνημόνιο σε σχέση με το Δεύτερο ή το παρελθόν. Η ανάγκη για Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας είναι εκεί έξω και είναι για όλο τον κόσμο. Τα Δημόσια Συστήματα Υγείας δεν καλύπτουν και δεν είναι δυνατόν να καλύψουν απόλυτα την περίθαλψη των πολιτών σε κανένα κράτος της Ευρώπης ή εκτός. Έτσι οι πολίτες, όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει, θα πρέπει να μεριμνήσουν να αποκτήσουν Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας. Σε κάποια κράτη αυτό έχει γίνει ήδη υποχρεωτικό, σαν συμπληρωματικός πυλώνας της Δημόσιας Ασφάλισης και εκτιμώ ότι έτσι θα γίνει και στη χώρα μας. Μέχρι τότε, θα πρέπει εμείς να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ανταγωνιστικά σε τιμή και πλούσια σε παροχές προϊόντα, ώστε να καλύψουμε περισσότερους συνανθρώπους μας στην πρωταρχική ανάγκη: την Υγεία.