Με δύο… γραμμές εισέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στη συνάντηση με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών σε σχέση με ένα από τα δύο πιο βασικά σημεία του νέου Ασφαλιστικού, την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των αγροτών και των επιστημόνων υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης.
Όπως παραδέχτηκε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση «συζητά» τη μείωση του ασφαλιστικού χαρατσιού από το 20% στο 17%, αν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επέκτασης της μεταβατικής εφαρμογής του π.χ. για τους αγρότες να μην υπάρξει μετάβαση στο 20% σε τρία, αλλά σε τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, το θέμα της μείωσης του 20% παραμένει και μάλιστα με πίεση του Μεγάρου Μαξίμου, μιας και ο Πρωθυπουργός βλέπει την αρχική πρόταση Κατρούγκαλου να μην «περπατά» λόγω των αντιδράσεων των θιγόμενων κοινωνικών ομάδων.
Η μείωση της εν λόγω εισφοράς –έστω και αν γίνεται προκειμένου όχι μόνο για να κοπάσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και να πιαστούν εισπρακτικοί στόχοι- ανοίγει εμμέσως το δρόμο για περικοπές κύριων συντάξεων κάτι που υποτίθεται για την κυβέρνηση έως τώρα ήταν «κόκκινη γραμμή».
Η συνδυασμένη, όμως, αντίδραση μικρομεσαίων και θεσμών στο υψηλό χαράτσι του 20% φαίνεται πως μπορεί να κάμψει την αντίσταση της κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει να υπάρξει συμφωνία για το Ασφαλιστικό μέχρι αρχές Μαρτίου, όπως επιζητά η κυβέρνηση, αν και αυτό το «καλό» σενάριο φαίνεται αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δύσκολο.
Το «κακό» σενάριο προβλέπει συμφωνία περί τα τέλη Μαρτίου-μέσα Απριλίου, αφού πρώτα έχουν στεγνώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από ρευστό. Μάλιστα οι…κακές γλώσσες λένε πως ο μόνος τρόπος για να «πειστεί» η η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία για σκληρές μειώσεις στις συντάξεις είναι να φανεί πως «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, εδώ που φτάσαμε», δηλαδή να υπάρξει πράγματι μεγάλη δυσκολία έως αδυναμίας καταβολής των συντάξεων χωρίς την εκταμίευση της δόσης και την ομαλοποίηση της οικονομίας και, έτσι, των εσόδων του κράτους και των Ταμείων από τα οποία καταβάλλονται οι αποδοχές των συνταξιούχων.