“Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, με την αύξηση των εισφορών μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και πλήττει βάναυσα την επιχειρηματικότητα.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμα φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και όχι για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Επιμελητηριακής κοινότητας, θα πληγούν άμεσα ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα από 20.000 έως 70.000 ευρώ.
Πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται και από την αλλαγή του ασφαλίστρου για τον κλάδο υγείας, από 90 ευρώ τον μήνα στο 6,95% του εισοδήματος, κάτι εμφανώς παράλογο.
Ταυτόχρονα, η επαπειλούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει μοιραία σε αύξηση της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής ενώ θα ενισχύσει και τη «μαύρη» εργασία, δίνοντας ακόμα ένα καίριο χτύπημα στην απασχόληση.
Για κάποιες επιχειρήσεις μόνη λύση θα είναι η φυγή από τη χώρα, γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία. Αντί η κυβέρνηση να τονώσει και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, κάτι που θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της χώρας, βάζει ακόμα μία φορά στο στόχαστρο τον μικρομεσαίο και τον ελεύθερο επαγγελματία”.
Αυτά, μεταξύ άλλων περιείχε το υπόμνημα που παραδόθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά και στελεχών του κινήματος με Αντιπροσωπεία των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας – Πειραιά, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων των Επιμελητηρίων με τα πολιτικά κόμματα.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κρίση που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικονομία, με έμφαση στις ασκούμενες πολιτικές και ειδικότερα σε προβλήματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό.
Από πλευράς Επιμελητηρίων συμμετείχαν και οι κ.κ.: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά & Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (Insuleur) και Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων εξέθεσαν την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά από 7 χρόνια κρίσης και σκληρών μέτρων, σημειώνοντας ότι έφτασαν στα όριά τους και αν δεν αναστραφεί η κατάσταση και δεν ασκηθούν πολιτικές αναζωογόνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, το μέλλον τους είναι ζοφερό. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται με την κατάσταση αδυναμίας πληρωμών φόρων και εισφορών, την αδυναμία να συνεχίσουν να τηρούν τη ρύθμιση των οφειλομένων και φυσικά με το κλείσιμο ή τη φυγή στο εξωτερικό για όσες αυτό είναι δυνατό. Τα νέα βάρη με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αν τελικά επιβληθούν, θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα πολλών από αυτές.
Η κα Γεννηματά δήλωσε:
«Η συνάντηση είχε πολύ μεγάλη σημασία για το ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν να συνεργαστούμε για συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως έχει δε πολύ μεγάλη σημασία να αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή, διάλυση των Ταμείων, σε αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, εξοντώνει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει λοιπόν να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο αυτό και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς αποκλεισμούς αυτή τη φορά, προκειμένου να βρεθεί λύση».
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε:
«Εκθέσαμε στην κα Γεννηματά το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, φορολογικό όπως το αποκαλούμε εμείς, και τα προβλήματα που δημιουργεί στην επιχειρηματικότητα. Είμαστε πεπεισμένου ότι αντιλήφθηκε το εύρος του προβλήματος που δημιουργείται και ότι ουσιαστικά αντιλαμβανόμαστε πως η στράτευση τόσον επιχειρήσεων στην αυριανή απεργία, αποδεικνύει ότι αυτό το μέτρο, αυτός ο νόμος, δεν μπορεί να περάσει. Είπαμε επίσης, στην Πρόεδρο, ότι το μέλλον της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι η οικονομία της χώρας θα σωθεί μόνο αν πάμε στην ανάπτυξη και όχι επιβάλλοντας νέους φόρους τις επιχειρήσεις».
Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α. κ. Παύλος Ραβάνης δήλωσε:
«Ενημερώσαμε την κα Γεννηματά για τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό και για την πρόταση την οποία έχουμε κάνει, ώστε οι συνάδελφοι οι οποίοι οφείλουν, να «παγώσουν» τα παλιά τους χρέη και να πληρώνουν από δω και πέρα τις εισφορές τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων θα αρχίσουν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Είδε την πρόταση με κατανόηση και υποσχέθηκε ότι ήδη στο νέο ασφαλιστικό θα κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα αφορούν είτε επιπλέον δόσεις, είτε το «πάγωμα» που εισηγηθήκαμε, αρκεί να αποδείξουμε με στοιχεία ότι είναι μια βιώσιμη λύση».
Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Π. κ. Ανδριανός Μιχάλαρος εστίασε στη διάλυση των βιομηχανικών περιοχών και της βιοτεχνίας, στην φυγή στο εξωτερικό πολλών επιχειρήσεων οι οποίες, όπως είπε, δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω και στην ανάγκη αναζωογόνηση των περιοχών αυτών με αξιοποίηση των κτηρίων και των υποδομών, με νέους επιχειρηματίες και νέες μικρές επιχειρήσεις.