H AIG απασχολεί συστηματικά την αμερικανική κοινή γνώμη. Φαίνεται ότι το δάνειο των εκατοντάδων δισ. δολαρίων έχει κάτσει βαρύ στην κρίση του μέσου Αμερικανού φορολογούμενου και ο Τύπος έχει αναλάβει πλήρες ρόλο ακούραστου επόπτη των Οικονομικών του Ομίλου.
Το τελευταίο σκάνδαλο ξέσπασε και πάλι με αφορμή τα μπόνους των Στελεχών. Σύμφωνα με άρθρο των «Financial Times», η AIG, που δήλωνε αναγκασμένη να καταβάλει υψηλά μπόνους για να διατηρήσει τα Στελέχη που είναι ικανά να τη βγάλουν από την Κρίση, τον περασμένο Μάρτιο πλήρωσε μπόνους 7.700 δολαρίων σε ένα βοηθό… κουζίνας.
Η αποκάλυψη αυτή δεν προήλθε από τον Τύπο, αλλά από την Κυβερνητική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την ορθή εκτέλεση του Προγράμματος Ενίσχυσης Προβληματικών Επιχειρήσεων που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί από κοντά το Μάνατζμεντ της Εταιρείας.
Στη συγκεκριμένη αναφορά που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι συνολικά έχουν δοθεί περί τα 168 εκατ. δολάρια σε «μπόνους διατηρησιμότητας» απλών υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, στην αναφορά αποκαλύπτεται ότι περίπου 400 υπάλληλοι της μονάδας χρηματοοικονομικών προϊόντων της AIG μοιράστηκαν το παραπάνω ποσό το Δεκέμβριο του 2008 και το Μάρτιο του 2009.
Μεταξύ αυτών και ο βοηθός κουζίνας, που έλαβε 7.700 δολάρια σε μετρητά, και ένας «διαχειριστής φακέλων», που έλαβε άλλα 700 δολάρια, ενώ υπήρξαν και υψηλόβαθμα Στελέχη που έλαβαν μπόνους έως και 4 εκατ. δολάρια έκαστος!
H AIG μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε σχόλιο, ωστόσο ανώνυμες πηγές αναφέρουν ότι τα μπόνους αντικατέστησαν ένα πλάνο εργασιακών ανταμοιβών μέσω μετοχών, του οποίου η αξία συρρικνώθηκε λόγω της πτώσης των τιμών τους.
Ο Όμιλος εμμένει στους ισχυρισμούς ότι τα μπόνους δίνονται σε κορυφαία Στελέχη και χρησιμοποιούνται για την εκκαθάριση της επιζήμιας μονάδας συναλλαγών παραγωγών, η οποία οδήγησε τον Όμιλο σε σχεδόν ολική κατάρρευση πέρυσι.
Στην αναφορά σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών της Κυβέρνησης απέτυχαν, ως όφειλαν, να παρέμβουν και να σταματήσουν τις πληρωμές (που πάντως γίνονται με βάση το καταστατικό της Εταιρείας), λόγω κυρίως της φτωχής επικοινωνίας και του κακού συντονισμού μεταξύ τους.