Ενδόρρηξη στο στρατόπεδο των θεσμών έχει προκαλέσει το ασφαλιστικό.
Και αυτό γιατί το ασφαλιστικό σχετίζεται άμεσα με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, (δηλαδή τη διαχείριση του υπέρογκου ελλείμματος και δημοσίου χρέους), για το οποίο έχουν διαφορετική προσέγγιση οι Ευρωπαίοι σε σχέση με το ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαίοι (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) φέρονται να υποστηρίζουν ένα ήπιο σενάριο για το ασφαλιστικό, ενώ το ΔΝΤ ένα σκληρό. Αντιστοίχως οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει το «κούρεμα» του χρέους, και, έτσι, μπορεί να κάνει δεχτή μία πιο ήπια προσαρμογή στο Ασφαλιστικό. Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν προς ώρας με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μιας και είναι αυτοί που το διακρατούν με τη μορφή των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο αμφότερους, δηλαδή τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ, πλέον φαίνεται πως τους πιέζει ο χρόνος.
Ακόμα και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου, φέρεται να καλεί σε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που σημαίνει πως πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).
Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν:
- Το ΔΝΤ υποστηρίζει τις άμεσες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
- Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν μία πιο σταδιακή μείωση στις συντάξεις.
Φυσικά και στο ένα και στο άλλο ενδεχόμενο, αποτελεί «γρίφο» η σχέση των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό με τη γενικότερη εξέλιξη της οικονομίας. Από τη μια μεριά, μια άμεση μεγάλη μείωση στις συντάξεις θα επιδείνωνε την ύφεση και άρα και έσοδα από εισφορές και φόρους αυξάνοντας παραπέρα τις μειώσεις για νέες περικοπές στις συντάξεις. Από την άλλη μεριά, μαζί με μία σταδιακή μείωση στις συντάξεις θα έπρεπε να βρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των ελλειμματικών ταμείων, όπως του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.