Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το χειρότερο σενάριο για τις συντάξεις.
Οι ελπίδες αυτές έχουν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση από πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού αντι-καγκελαρίου κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έπειτα της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του εκπροσώπου του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τις ελπίδες αυτές, αν και δεν προβλέπεται να διαχωριστεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα από την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αφήνεται εμμέσως ένα περιθώριο να ληφθεί θετικά υπόψη στην αξιολόγηση του προγράμματος -κεντρικό σημείο του οποίου είναι το Ασφαλιστικού- η δημοσιονομική και ευρύτερα οικονομική επιβάρυνση της Ελλάδας από το προσφυγικό.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι θεσμοί δεν θα πιέσουν για μειώσεις στις συντάξεις, ακόμα και στις κύριες. Σ’τις μειώσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται -όπως όλα δείχνουν – μόνο οι υψηλές συντάξεις και συγκεκριμένα εκείνες που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ, αλλά και οι μεσαίες. Το «παράθυρο» αυτό άφησε ορθάνοιχτο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στοStar την περασμένη Δευτέρα, επικεντρώνοντας την «έγνοια» της κυβέρνησης στην προστασία των συντάξεων έως 1.200 -1500 ευρώ.
Το «όριο» προστασίας, το οποίο έθεσε ο κ. Τσίπρας δεν είναι …ουρανοκατέβατο, ούτε ειπώθηκε κατά λάθος.
- Καταρχάς, είναι πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν μιλά για «καμία περικοπή στις συντάξεις».
- Κατά δεύτερον, το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει, οδηγεί σε κλιμακωτές μειώσεις στις μεσαίες και υψηλές συντάξεις (άνω των 1200 -1400 ευρώ με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης) οι οποίες θα εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου -εφόσον, φυσικά, ψηφιστεί.
Συνεπώς εκείνο που εννοούσε ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν θα μειωθούν μόνο οι μεσαίες -υψηλές συντάξεις που θα εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του επερχόμενου νόμου, αλλά και οι ήδη καταβαλλόμενες.
Η μείωση αυτή -που κλιμακωτά μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%- ενδέχεται να είναι σταδιακή πχ στο διάστημα 2016 -18 και όχι εφάπαξ ολόκληρη φέτος ή στις αρχές του 2017. Αυτό είναι ένα «ήπιο» σενάριο σε σχέση με εκείνο που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή τις άμεσες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις ακόμα και κάτω από τα 1000 ευρώ…