Mε την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών, όπως οι δορυφόροι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιχειρεί η ασφαλιστική αγορά να συμβάλλει στη διαχείριση απαιτήσεων.
Ισχυροποιείται μάλιστα η προοπτική, με αφορμή όσα συνέβησαν στις εκρήξεις στο λιμάνι της Tianjin, τον Αύγουστο του 2015.
Τι είχε συμβεί εκεί;
Ήταν 12 Αυγούστου 2015, όταν δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε βιομηχανικό χώρο αποθήκευσης, όπου φυλάσσονταν τοξικά χημικά, στο λιμάνι της Tianjin -μια κινεζική πόλη με πληθυσμό 15 εκατομμυρίων- προκάλεσε πολλούς θανάτους και καταστροφές σε κτίρια και εμπορεύματα σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων. Όταν έγιναν οι εκρήξεις, πάνω από 11.300 τόνους χημικών ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά τοξικών και εκρηκτικών ουσιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα People’s Daily, τέσσερις εστίες από την φωτιά που εκδηλώθηκε στη συνέχεια μαίνονται ακόμη.
Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές ώστε να καταγραφούν από δορυφόρους στο Διάστημα και να προκαλέσουν ωστικό κύμα που έφθασε σε συγκροτήματα κατοικιών πολλά χιλιόμετρα μακριά.
Η κρατική Beijing News, επικαλούμενη την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης, ανέφερε ότι αγνοείται η τύχη 36 πυροσβεστών και ότι 33 πυροσβέστες βρίσκονται μεταξύ των εκατοντάδων τραυματιών που έχουν διακομιστεί σε γειτονικά νοσοκομεία.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι 1.000 πυροσβέστες με τουλάχιστον 140 πυροσβεστικά οχήματα μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.
Εξαιτίας, μάλιστα, των εκρήξεων διακόπηκε ο κατάπλους και ο απόπλους των πετρελαιοφόρων και των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς χημικών προϊόντων από το λιμάνι της Τιαντζίν, σύμφωνα με πηγές της ναυτιλίας και του εμπορίου.
Η πρώτη έκρηξη ήταν ανάλογη με αυτήν πέντε τόνων της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ,ενώ η δεύτερη με 21 τόνων.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και το οποίο έχει τραβηχτεί από συγκρότημα διαμερισμάτων σε αρκετή απόσταση από την αποθήκη δείχνει να σημειώνεται μία έκρηξη και έπειτα μία δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη.
Δευτερόλεπτα μετά, το ωστικό κύμα πλήττει το κτίριο.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, 304 κτίρια (κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά) υπέστησαν ζημιές, μερικά από αυτά σοβαρές. 7.533 εμπορευματοκιβώτια και 12.428 εισαγόμενα οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, οι ζημιές ανήλθαν στο ύψος του 1 δισ. ευρώ.
Λίγο πριν τις εκρήξεις, ένας δορυφόρος είχε λάβει λεπτομερείς εικόνες της περιοχής. Τέσσερις ημέρες μετά τις εκρήξεις, ελήφθησαν περαιτέρω εικόνες και πληροφορίες οι οποίες συγκρίθηκαν με τις αρχικές.
Οι δορυφόροι κατέγραψαν όλα τα αυτοκίνητα, τα εμπορευματοκιβώτια και τα κτίρια που επηρεάστηκαν από την έκρηξη, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την έκταση των ζημιών. Με τις πληροφορίες που συνελέχθησαν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους ασφαλισμένους.
Τις πληροφορίες που προήλθαν από τους δορυφόρους συμπλήρωσαν τα δεδομένα που προήλθαν από τα drones. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι ο κρατήρας της έκρηξης (100 μέτρα σε διάμετρο) στο λιμάνι της Tianjin βρισκόταν στο χώρο αποθήκευσης.
Έτσι, οι εμπειρογνώμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες που ήταν αποθηκευμένες εκεί προκάλεσαν την έκρηξη, οπότε ανάλογα συμπεριφέρθηκαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες.