«Προσωρινές» και… μόνο αναμένεται να είναι οι συντάξεις μέχρι τέλος του 2016.
Και αυτό γιατί μετά από ένα χρόνο αναμονής του νέου Ασφαλιστικού θα προστεθούν και άλλοι 6-9 μήνες έκδοσης εγκυκλίων του σχετικού νόμου –εφόσον ψηφιστεί- αλλά και επαναϋπολογισμού παλιών αλλά και νέων συντάξεων.
Το 2015 υπήρξε το πρώτο έτος της «κυριαρχίας» των «προσωρινών» συντάξεων. Όχι γιατί απλά οι ασφαλισμένοι που αιτήθηκαν τη σύνταξή τους, προτίμησαν να λάβουν μέχρι και το 80% αυτής άμεσα από το να περιμένουν μήνες έως και χρόνια για να πάρουν το 100%, αλλά γιατί ο νόμος (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) με βάση τον οποίο έπρεπε να προσδιοριστεί η σύνταξή τους ήταν υπό αναίρεση.
Μάλιστα όποιος ασφαλισμένος κατέθετε τα δικαιολογητικά του για να πάρει σύνταξη, υπέγραφε και …υπεύθυνη δήλωση με την οποία δεσμευόταν να επιστρέψει μέρος της σύνταξης του εντόκως, σε περίπτωση που αυτή προκύψει τελικά λιγότερη από αυτή που πήρε. Ωστόσο και το 2016 αναμένεται να είναι έτος «κυριαρχίας» των «προσωρινών» συντάξεων. Και αυτό γιατί σε περίπτωση του ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό π.χ. στα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να ξεπεραστούν τρία βασικά στάδια για να εφαρμοστεί πρακτικά:
- Το πρώτο και πιο εύκολο είναι να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
- Το δεύτερο είναι η έκδοση εγκυκλίων ανά ασφαλιστικό ταμείο ή τομέα.
- Το τρίτο και δυσκολότερο στάδιο αφορά στον επαναϋπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων ο οποίος θα προβλέπεται σε αυτές τις εγκυκλίους.