Στην περίπτωση αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μεγάλο τμήμα της πιστωτικής, της ασφαλιστικής, της επενδυτικής αγοράς θα υποστεί σημαντικές απώλειες.
Στην σκιά του Brexit ζουν το τελευταίο διάστημα και οι ασφαλιστές στην Βρετανία με τα 2/3 εξ’ αυτών να πιστεύουν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις επιχειρήσεις.
Περίπου το 70% των εργαζομένων στο κλάδο των ασφαλειών στα Lloyds τονίζει ότι έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ζημιώσει το κλάδο. Mόνο το 6,2% θεωρεί ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα δώσει οφέλη περίπου 60 δισεκατομμυρίων στερλινών στην αγορά, ενώ, το 25% δηλώνει ότι το Brexit δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Haggie Partners στο City του Λονδίνου, αφήνοντας τα προβλήματα για την υπόλοιπη Ευρώπη!
Στο μεταξύ, το ποσοστό των Άγγλων που θέλουν να βρίσκεται η χώρα τους στην Ε.Ε. ολοένα και μικραίνει. Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, η διαφορά φαίνεται να παίζει στην ισοψηφία. Λίγες ημέρες πριν όμως, η παραμονή κέρδιζε με 53%.
Οι κουρασμένες από την παρατεταμένη κρίση, ευρωπαϊκές τράπεζες, θα μπορούσαν να βρεθούν στην πολύ δύσκολη θέση να καλύψουν χρεόγραφα ύψους άνω των 108 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg.
Οι επενδυτές από την ΕΕ, είτε ανήκουν στην ασφαλιστική, την τραπεζική είτε στην ανοιχτή αγορά, εκείνοι που αγόρασαν τα προηγούμενα χρόνια ομόλογα που υποστηρίζονται από υποθήκες, τραπεζικά δάνεια και χρέος πιστωτικών καρτών προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση σε μια περίπτωση Brexit.
Ενώ οι τράπεζες, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα πρόβλημα ρευστότητας, άνευ προηγουμένου, χωρίς να υπολογίσουμε τις τράπεζες που θα έχουν επιπλέον προβλήματα εξαιτίας των ανοιγμάτων τους σε αναδυόμενες οικονομίες που αποδείχτηκαν φιάσκο, κυρίως αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που προαναφέραμε, πάψουν να μετράνε πλέον.
Σα να μην έφτανε το θέμα του Brexit, η κυβέρνηση Κάμερον έχει να αντιμετωπίσει το κλείσιμο αρκετών βιομηχανιών, όπως της Tata Steel, της μεγαλύτερης βιομηχανίας ατσαλιού στη χώρα, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αναζητήσει βάση σε χώρες με χαμηλότερα κόστη.
Αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλα ρίσκα, αλλά δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση!