Ενώ η συμφωνία με τους θεσμούς για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, αλλά και την αξιολόγηση, φαίνεται να πηγαίνει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση, μετά την τρίτη, κατά σειρά, πολύωρη διαπραγμάτευση χωρίς αποτέλεσμα, συμφώνησαν ότι εξακολουθούν να διαφωνούν και πως για να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία, έχουμε ακόμη δρόμο.
Οι θεσμοί έφυγαν και ua επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, δηλαδή τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου.
Η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, έχει ανοίξει όλα της τα χαρτιά, αφού φαίνεται διατεθειμένη να καταργήσει το ΕΚΑΣ προκειμένου να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες του “enikonomia.gr“, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Καρτούγκαλου με τους επικεφαλής των δανειστών, συμφωνήθηκε η καταβολή του ΕΚΑΣ να κοπεί για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων ήδη από το 2017.
Άρα, το 70% των δικαιούχων θα πάψει να λαμβάνει το ΕΚΑΣ από τη χρήση του 2017, και το 2018 το ΕΚΑΣ θα το λαμβάνει μόλις το 10%.
Η λύση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να μην εφαρμοστούν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο καταγράφηκε πρόοδος στο ακανθώδες ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.
Πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν χθες βράδυ πιο διαλλακτικοί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ύψους 300- 350 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με την χρήση του αποθεματικού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
Αναλυτικότερα έπεσαν στο τραπέζι δύο σενάρια αύξησης εισφορών: το πρώτο προβλέπει αύξηση εισφορών κατά 1,5 μονάδα για μια τριετία, και το δεύτερο αύξηση κατά 1 μονάδα για έξι έτη.
Και τα δύο σενάρια αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και τους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να συμφωνηθούν τα τελικά ποσά που εξοικονομούνται.
Ο νέος στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην γίνει καμία μείωση στο άθροισμα συντάξεων – κύριων και επικουρικών- έως και τα 1.300 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ΕΤΕΑ ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ έως το 2024, παρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα που προβλέπει η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητούσε μέχρι πρότινος εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μειώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ και η ευρωπαϊκή πλευρά κατέβαζε τον πήχη τουλάχιστον στα 500 εκατ. ευρώ.
Σε όποιο από τα δύο πιθανά σενάρια καταλήξουν οι δυο πλευρές, το έλλειμμα που θα προκύψει ετησίως στο ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την περιουσία του ταμείου κι όχι από το κράτος.
Ακόμη, η ελληνική πλευρά, έκανε αποδεκτό και το αίτημα των πιστωτών να τεθεί όριο ηλικίας τα 55 έτη, για την λήψη συντάξεων χηρείας.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς.
Για 40 χρόνια ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε 40,75%.
Στην ανταποδοτική σύνταξη θα προστίθεται η Εθνική, που για 20 χρόνια ασφάλισης συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ. Για κάθε ένα χρόνο κάτω των 20 και έως τα 15 έτη ασφάλισης, η Εθνική Σύνταξη θα μειώνεται κατά 2%, ώστε να μην πέφτει κάτω από 345 ευρώ.