Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Μια χώρα με κλειστά σύνορα από παντού!
Καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε γι’ αυτούς τους ανθρώπους και εδώ και λίγους μήνες ολόκληρη η κρατική μηχανή ανεβοκατεβαίνει ασθμαίνοντας, γραμμή: Ειδομένη, Πειραιάς, Νησιά Αιγαίου. Ανάμεσά τους, παιδιά και γονείς, ή ετοιμόγεννες που γεννούν μέσα στις λάσπες ή άρρωστοι καταπονημένοι από χρόνια νοσήματα.
Ποιος ασφαλίζει την υγεία αυτών των ανθρώπων;
Πριν από λίγο καιρό, είχαμε ακούσει από τα κυβερνητικά χείλη του κ. Μάρδα, για “μετανάστες – επενδυτές” και είχαμε σχολιάσει – άλλοι λίγο, άλλοι πολύ – το όλο θέμα ελαφρώς… χιουμοριστικά. Και όμως! Κάποιοι άνθρωποι από αυτούς έχουν χρήματα, αλλά δεν θα επιλέξουν να τα φέρουν σε τράπεζα χώρας που έχει capital control.
Θα επιλέξουν όμως να τα επενδύσουν για να ασφαλίσουν (σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης ζωής), τους ανθρώπους τους και να τους εγγυηθούν μια καλύτερη ζωή, όσο τουλάχιστον παραμένουν εγκλωβισμένοι στην χώρα μας και έξω από την Ευρώπη που έχει σφραγίσει τα σύνορά της!
Ταυτόχρονα, ένα δίχτυ προστασίας, το οποίο έχει ως στόχο να καλύψει, μετανάστες, πρόσφυγες και ανασφάλιστους συμπατριώτες μας, σχεδόν πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, που εκτιμάται ότι αναζητούν περίθαλψη στη χώρα μας, «στήνει» το υπουργείο Υγείας με τις ρυθμίσεις που προβλέπει στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά τους ανασφάλιστους και είναι σε εφαρμογή από τις 4 Απριλίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, «επιλύεται μία θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα και καλύπτονται, πλέον, για θέματα υγείας, οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο οι εξετάσεις, εργαστηριακές και άλλες, καθώς και η νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι προς το παρόν δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στη νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.
Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, θα λαμβάνουν μία κάρτα εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και άλλοι.
Σήμερα, παρατηρούμε στην Ελλάδα ένα εκρηκτικό μείγμα να απειλεί την κοινωνική συνοχή και την ηρεμία των πολιτών.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως, πιο μεθοδικές και συγκροτημένες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες γίνονται εργατικό δυναμικό, όπου αντί να υπομένουν καρτερικά, ταλαιπωρημένοι, να στερούνται βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, εκείνοι παραμένουν άνθρωποι δυνατοί, με πίστη στον εαυτό τους και πίστη στην νέα τους πατρίδα, προσφέροντας υπηρεσίες και εργασία, ανταποδίδοντας στις χώρες οικονομική δύναμη, ακριβώς όπως την προσφέρουν οι ντόπιοι πληθυσμοί μέσω της εργασίας τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica «Το 2014, οι εργαζόμενοι που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέβαλαν περίπου 8 δισ. ευρώ σε εισφορές» στην κοινωνική ασφάλιση, γράφει η ιταλική εφημερίδα, επικαλούμενη μια έκθεση που συντάχθηκε από τον δικαστή Ρομπέρτο Γκαροφόλι, επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Κατά την ίδια περίοδο έλαβαν «συντάξεις ύψους περίπου 642 εκατ. ευρώ και άλλες κοινωνικές παροχές ύψους περίπου 2,42 δισεκατομμυρίων».
«Η θετική διαφορά είναι ελαφρώς μικρότερη των 5 δισεκατομμυρίων. Άλλοι υπολογισμοί καταδεικνύουν πως οι συνεισφορές που πληρώνουν οι μετανάστες επιτρέπουν να καταβάλλονται κάθε χρόνο οι συντάξεις 600.000 Ιταλών».
Οι ξένοι φορολογούμενοι δήλωσαν το 2014 έσοδα περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα οποία κατέβαλαν σχεδόν 6,8 δισ. σε φόρους, προσθέτει ο δικαστής, ο οποίος βασίσθηκε στους αριθμούς τους οποίους ανακοινώνει το ιταλικό υπουργείο.
Ήδη τον Νοέμβριο του 2013 μια έκθεση υπογράμμιζε πως οι μετανάστες πλήρωσαν το 2011 στο κράτος περίπου 13,3 δισ. ευρώ σε φόρους και άλλες καταβολές, ενώ το τελευταίο είχε δαπανήσει υπέρ τους 11,9 δισ. Ένα κέρδος 1,4 δισ. ευρώ για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας.