Τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε μόνο μία διαρροή, τώρα πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση από τα χείλη του ίδιου του καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο λόγος για την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η οποία δρομολογείται πλέον για την ερχόμενη εβδομάδα, κατά δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το αν υπάρχει ή όχι έγκριση των θεσμών.
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά την κρίσιμη για την Ελλάδα Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον αναμένεται και η επιστροφή των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.
Κατά την τελευταία επίσκεψη των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών, δεν υπήρξε τελική συμφωνία μιας και δεν υπήρχε «αρκετός χρόνος», όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος χαράματα της περασμένης Τρίτης. Βασικό σημείο της διαφωνίας κυβέρνησης –θεσμών είναι οι επικουρικές συντάξεις, όπου η κυβέρνηση δέχεται μειώσεις 300 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ οι θεσμοί ζητούν μειώσεις 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτή η διαφωνία δεν φαίνεται ικανή από μόνη της να μετατρέψει την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου σε πραγματικά «μονομερή» ενέργεια. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω σε όλες σχεδόν τις μέχρι τώρα « κόκκινες γραμμές». Η εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης πέφτει στα 345 ευρώ από τα 384 ευρώ που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση. Τα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά για όσους 15-25 χρόνια ασφάλισης είναι κατά 0,2 % χαμηλότερα σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση. Ορισμένες από τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις θα κοπούν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποστήριζε πως δεν υπάρξει καμία περικοπή σε καμία επικουρική σύνταξη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πριν από το Πάσχα, πρακτικά δηλαδή πριν τη Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου, παρότι πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να ψηφιστεί στο α΄δεκαήμερο του Μαΐου. Έως τότε, ορόσημο είναι πέραν της επικείμενης επίσκεψης των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στις 18-21 Απριλίου, η σύνοδος του Eurogroup στις 22 Απριλίου.