Αποφασισμένοι να δώσουν οριστικό τέλος και λύση στην υπόθεση χρηματοδότησης του Επαγγελματικού ταμείου των Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) φαίνεται να δείχνουν τα μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) καθώς μέσω του Προέδρου τους, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, κατέθεσαν νέα ανανεωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος και έδωσαν στη διοίκηση του Ταμείου προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να την δεχτεί.
του Νίκου Μωράκη
Το ιστορικό της αντιπαράθεσης
Όλα ξεκίνησαν το 2012 με το κούρεμα των ομολόγων (PSI), όπου το ταμείο βρέθηκε μείον περίπου 500 εκατ. ευρώ αλλά με ισχυρή χρηματοδότηση καθώς οι εργοδότες πλήρωναν 23% επί της μισθοδοσίας δηλαδή σε ευρώ περίπου 45 εκατ.
Το 2014 με το νόμο Βρούτση ν.4254/2014 καταργείται και αυτή η εισφορά με αποτέλεσμα το ταμείο να βρίσκεται εκτεθειμένο ως προς τη χρηματοδότησή του. Μια απόφαση που όμως δεν έδινε εναλλακτικές πηγές εσόδων για το ταμείο καθώς όπως αποδείχθηκε και αργότερα – από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – η εξίσωση του ύψους εισφορών στο επικουρικό ταμείο τους, με τις εισφορές που καταβάλλονται στα δημόσια ταμεία – στο 3,5% – ήταν άκυρη και το έγγραφο της γενικής διευθύντριας Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας όχι επίσημο.
Έκτοτε, οι δύο πλευρές – από τη μια οι εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Εταιρειών στο ταμείο (που έχουν τα λεφτά) και από την άλλη οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων σε ασφαλιστικές εταιρείες (που έχουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ταμείου) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του δίνοντας επί της ουσίας παράταση στο θέμα για έναν χρόνο. (Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο – ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ: Το ταμείο παράδειγμα που απειλείται με διάσπαση)
Η αντιπαράθεση
Βασιζόμενη λοιπόν στο νόμο Βρούτση και δεδομένου της πτώσης στην παραγωγή ασφαλίστρων έως και 30% την περίοδο 2009-2015 η Ένωση θέλησε να αλλάξει τον τρόπο που χρηματοδοτεί το Ταμείο. Να μη δίνει τα υπέρογκα ποσά του παρελθόντος που υπολογίζονταν επί παραγωγής και να τα αναγάγει επί της μισθοδοσίας. Το ταμείο να αποκτήσει σύγχρονη διακυβέρνηση, να υπάρξει ισόρροπη εκπροσώπηση από τους φορείς που το απαρτίζουν και τέλος να αρθούν οι όποιες αμφισβητήσεις για τις εισφορές σε U/L και ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βασιζόμενοι στην πολύ καλή διαχείριση που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στο Ταμείο ζητάνε οι ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το Ταμείο βάσει καταστατικού έτσι ώστε να προστατευτούν στο ακέραιο οι συντάξεις καθώς και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη δομή του Ταμείου για να προασπιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του.
Η νέα πρόταση της Ένωσης
Σύμφωνα λοιπόν με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου η Ένωση προτείνει:
- Εργοδοτικές εισφορές που θα φθάνουν έως και 11% επί της μισθοδοσίας δηλαδή σε ευρώ περίπου 22 εκατ. Αυτό θα υπολογίζεται με το άθροισμα του 6% επί της μισθοδοσίας με όριο ανώτατου μισθού τα 1.750 ευρώ και του 40% του ποσού που θα προκύπτει εφαρμόζοντας την ήδη καταργηθείσα με νόμο διάταξη του άρθρου 8.1 του Καταστατικού που προέβλεπε υπολογισμό επί της παραγωγής ασφαλίστρων.
- Τα προγράμματα Unit linked και συνταξιοδοτικά αποταμιευτικά προγράμματα (DAF) να μην επιβαρύνονται με εισφορά υπέρ του ταμείου.
- Τα μέλη στο ΔΣ να γίνουν 10 και η λήψη αποφάσεων για τον καθορισμό παροχών να γίνεται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία.
- Οι λήψεις αποφάσεων για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία, όπως και στην προηγούμενη πρόταση, ειδικά στις περιπτώσεις ορισμού των μελών της Επενδυτικής επιτροπής, ορισμού του Διαχειριστή Επενδύσεων, στην έγκριση του Κανονισμού Επενδύσεων, στην περίπτωση απόκτησης ειδικής συμμετοχής σε άλλες εταιρείες.
- Η θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ να δίδεται σε εκπρόσωπο της ΕΑΕΕ.
- Το Tαμείο να διατηρήσει την ιδιότητα του Ν.Π.Ι.Δ. ως ανεξάρτητο από το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
Αν η πρόταση δεν γίνει δεχτή τότε η Ένωση θα προχωρήσει σε καταβολή εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ανάλογων των υφιστάμενων υπέρ των επικουρικών ταμείων του δημοσίου τομέα, δηλαδή με επιβάρυνση 3,5% επί της μισθοδοσίας ενώ παράλληλα θα ιδρύσει ένα νέο ταμείο Επαγγελματικής ασφάλισης με καταβολή εργοδοτικών εισφορών υπολογιζόμενη επί της μισθοδοσίας με ποσοστό 4% βάζοντας αναδρομικά χρήματα από την 1.1.2016. Επίσης, για να μετριάσει τις μειώσεις που θα υποστούν οι συνταξιούχοι αλλά και οι έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα καταβάλει πάλι αναδρομικά 1.1.2016 και ένα επιπλέον 3,5%.
Μια εναλλακτική πρόταση που σύμφωνα με τους Εργοδότες έχει την ίδια οικονομική βαρύτητα (22 εκατ. ευρώ σε εισφορές) αλλά διαφορετική σύνθεση.
Το Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα από όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι τελικά οι περίπου 5.500 συνταξιούχοι και οι 7.500 ενεργοί εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρείες είναι στην τελική ευθεία για να ξαναζήσουν μειώσεις στις συντάξεις τους. Συντάξεις που πριν το 32% κούρεμα του PSI έφταναν περίπου τα 850 με 860 ευρώ και που με τα νέα δεδομένα είτε θα υποστούν ένα μικρότερο κούρεμα (δεν έχει γίνει ακόμα η αναλογιστική μελέτη – για την πρώτη περίπτωση) είτε θα υποστούν ένα περαιτέρω 32% κούρεμα το οποίο όμως μέχρι ένα σημείο θα αναπληρωθεί από το νέο ταμείο που θα κληθεί να δημιουργήσει η Ένωση.