Και ενώ χθες το βράδυ στη Βουλή, έφτασε το πρώτο μέρος των τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και όλοι ασχολούνταν με αυτά που – έτσι και αλλιώς είναι σημαντικά – η είδηση που απέσπασε το Isnurancedaily.gr από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ήταν άλλη και ήταν βόμβα μεγατόνων – αν και δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις.
Η κυβέρνηση, που – κακώς για εμάς – έκοψε το άρθρο 166 του Solvency II, προτίθεται, μέσα στο καλοκαίρι, να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή, το νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Ασφάλιση, καθώς οι πιέσεις από τους δανειστές και οι απειλές για μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μη καταβολής της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ είναι “αφόρητες”.
Θυμίζουμε, πως την είδηση την είχαμε γράψει από τους πρώτους, μόλις εκείνη “έσκασε”. Το κουαρτέτο, μέσω της αποστολής 20σέλιδης αναφοράς – απαίτησης προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιθυμεί να επιβάλλει τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, απαιτώντας από το κράτος να πάψει να καταβάλλει εκείνο σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του.
«Το άρθρο πρέπει να ανακληθεί»
Με αυτήν τη λακωνική φράση, οι δανειστές ζητούν την απόσυρση του άρθρου 31 του νέου ασφαλιστικού νόμου, που προβλέπει ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος το κράτος θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο σύνταξη που θα ισούται τουλάχιστον με το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης για την ασφάλιση 20 ετών, δηλαδή 768 ευρώ.
Υ.Γ.1: Θα είναι κυβέρνηση ο Σύριζα το καλοκαίρι ώστε να φέρει το νομοσχέδιο; Το ερώτημα προκύπτει δεδομένου πως ήδη για τις τροπολογίες υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς τους Πιερ Μοσκοβισι (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν μπορούν να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικές πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.
Η συνοχή της κυβερνητικής παράταξης θα διαταραχθεί περισσότερο βέβαια, μέσα στο καλοκαίρι, όταν η εισαγωγή προς ψήφιση από την Βουλή, της υποχρεωτικής Ιδιωτικής Ασφάλισης, οδηγήσει σε σταδιακή μετατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ στο μέλλον, με την τραγική σημερινή κατάσταση, είμαστε βέβαιοι στο I.D. πως θα γενικευθεί – με μαθηματική ακρίβεια – ως η μόνη ασφάλιση.
Τουλάχιστον, αυτός ήταν και ο προβληματισμός που είχε εκφραστεί μέσω του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, μαζί με τις αρχικές αντιρρήσεις του.
Υ.Γ.2: Είναι οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις έτοιμες να δεχθούν τον όγκο εργασίας που θα προκύψει;
Ίδωμεν…