Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
Όπως έχουμε τονίσει πολλάκις στο παρελθόν, είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία έχει αναπτυξιακό πρόσημο. Η χώρα έχει άμεση ανάγκη στοχευμένων πολιτικών, με άξονα την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη δραστηριοποίηση όλων των δυνάμεων που θα ενισχύσουν την οικονομία και που θα βοηθήσουν στην αναστροφή του κλίματος. Ας θυμηθούμε τι έγινε με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο του 2011. Από τα 1276 έργα υλοποιήθηκαν μόνο 50 και οι περισσότερες επιχειρήσεις ακόμη και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί. Τι ζητά τώρα ο νέος νόμος από αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και από τις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν επενδυτικό σχέδιο με τον παλαιότερο νόμο του 2004 ; Να υλοποιήσουν μέσα σε έξι μήνες το 50% του έργου για να πάρουν ένα μέρος της επιχορήγησης και παράταση έως τον Ιούνιο του 2018.
Οφείλω όμως να επισημάνω ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν και αυτές που βίωσαν περισσότερο από όλες τις άλλες, τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης. Για σχεδόν επτά χρόνια, οι μικρομεσαίοι ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», που κλήθηκαν να «τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη», που στοχοποιήθηκαν και που τελικά χτυπήθηκαν πολύ σκληρά από τα φορολογικά μέτρα.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρηματικών ενεργειών, είναι αυτές που προσφέρουν θέσεις απασχόλησης και καθορίζουν το οικονομικό κλίμα. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα προσπάθειες της πολιτείας για ανάκαμψη και προσέλκυση επενδύσεων έχει στεφθεί από παταγώδη αποτυχία, ακριβώς επειδή δεν στηρίχθηκαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και όχι μόνο δεν στηρίχθηκαν, αλλά επί της ουσίας «πολεμήθηκαν», με την επιβολή υπέρμετρα σκληρών φορολογικών μέτρων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, υιοθέτηση αντιαναπτυξιακών πολιτικών. Έφθασε πλέον η ώρα, και είμαστε κάθετοι σε αυτό, να εφαρμοστούν πολιτικές που θα έχουν ως μοχλούς ανάπτυξης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα «φαραωνικά σχέδια» δεν ταιριάζουν στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία. Πρέπει να διδαχθούμε όλοι από τα μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος και να δώσουμε τις ευκαιρίες που δικαιούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες που κατάφεραν να αντέξουν στην πρωτοφανή ύφεση, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα επανάκαμψης σε όλους εκείνους που είδαν μέχρι τώρα να στέκεται απέναντι τους με αναλγησία το ίδιο το κράτος. Τα κριτήρια που θα υιοθετηθούν, πρέπει να είναι τέτοια που θα στηρίξουν επί της ουσίας τους μικρομεσαίους, που θα δώσουν πνοή σε χιλιάδες επιχειρήσεις και δικαίωμα στο όνειρο. Κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν πρέπει να μείνει εκτός της εθνικής προσπάθειας.
Αυτές τις ημέρες διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή και είναι πιθανό μέσα στην εβδομάδα να πάει προς ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Υπάρχει ακόμα το περιθώριο να βελτιωθούν πολλά σημεία και καλούμε το αρμόδιο υπουργείο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπου για παράδειγμα κοινοτικά κονδύλια δεν έφτασαν ποτέ στην πραγματική οικονομία και δεν στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις που έπρεπε, εξαιτίας κακού σχεδιασμού και γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Ακούσαμε πριν από μόλις λίγες ημέρες τον κ. Σταθάκη να τονίζει ότι αυτός ο νόμος είναι κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει την ευκαιρία να το αποδείξει στην πράξη και να δώσει έτσι το έναυσμα για την πολυπόθητη στροφή που θα φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία, την κοινωνία και συνολικά στην χώρα. Αν όχι τώρα, πότε;