Η ανάδυση των fintech στο χρηματοπιστωτικό τομέα έχει «ανοίξει» στους ασφαλιστικούς κύκλους τη συζήτηση για το κατά πόσο ενδέχεται μελλοντικά στην Ελλάδα και διεθνώς οι εταιρείες αυτές να διεκδικήσουν μερίδια από την παραδοσιακή αγορά.
Σύμφωνα με έρευνα της PwC (σε 79 ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο) εννέα στις 10 ασφαλιστικές φοβούνται ότι με την είσοδο των ψηφιακών παικτών θα απολέσουν μέρος της παραγωγής τους μελλοντικά. Αναμφίβολα, η δυναμική των νέων τεχνολογιών δεν μπορεί να αγνοηθεί από την ασφαλιστική κοινότητα. Το ζήτημα, ωστόσο είναι κατά πόσο αποτελούν εν τέλει απειλή ή ευκαιρία.
Σε μία περίοδο που οι ασφαλιστικοί όμιλοι προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας και οι καταναλωτές προσανατολίζονται σε υπηρεσίες πιο εξατομικευμένες, μπορεί η εναρμόνιση των ασφαλιστικών εταιρειών με μία πιο ψηφιακή κουλτούρα να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης.
Η έρευνα επισημαίνει πως οι εταιρείες πρέπει να αγκαλιάσουν τις τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να μειωθεί η απειλή της απώλειας μεριδίου αγοράς. Όπως αναφέρεται στην έκθεση – με το σχόλιο ότι είναι μία απαισιόδοξη ή ρεαλιστική εκτίμηση που συμμερίζονται και τα ασφαλιστικά στελέχη- «το ένα τρίτο των παραδοσιακών ασφαλιστικών επιχειρήσεων μπορεί να χαθούν λόγω της διείσδυσης των εταιρειών αυτών».
Ακόμα κι αν το 43% τοποθετούν τις FinTech στο κέντρο των επιχειρηματικών στρατηγικών τους, αυτό δεν σημαίνει ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με την PwC, καθώς μόνο το 28% εξερευνά την πιθανότητα συνεργασίας και λιγότερο από το 14% συμμετέχει ενεργά σε σχετικές επιχειρήσεις.
Επίσης, το 38% των ασφαλιστών δεν βλέπουν την ανάγκη να έχουν FinTech ως ένα ουσιαστικό μέρος της στρατηγικής τους, και, ως εκ τούτου, το 32% δεν ασχολούνται με αυτό καθόλου.
FinTech start-ups: Πενταπλασιασμός των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια
Οι ετήσιες επενδύσεις σε FinTech start-ups έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, με τη χρηματοδότηση να φτάνει συνολικά την τελευταία εξαετία τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσοστό των ασφαλιστών οι οποίοι ξεκίνησαν τη δική τους θυγατρική InsurTech ανέρχεται μόλις στο 5% ή απέκτησε μια εταιρεία FinTech (5%) είναι η χαμηλότερη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το θετικό στοιχείο, ωστόσο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι υπάρχει μια σταδιακά αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των ασφαλιστών να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς.
Πηγή: insurancejournal