Μερίδιο στην ασφαλιστική αγορά του 1 τρισ. δολαρίων διεκδικούν οι νεοσύστατες εταιρείες, προσφέροντας γρήγορες, εύκολες και φιλικές διαδικασίες για τους καταναλωτές. Start-ups συνέχεια λοιπόν… καταγράφουμε τις τάσεις των νέων τεχνολογιών στην ασφάλιση, για να δούμε μετά από την έρευνα της PwC, σε ποιες εταιρείες ποντάρουν οι επενδυτές τα κεφάλαια τους και τι διαφαίνεται για το μέλλον της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Αν και η “τεχνολογία στην ασφάλιση”, ή αλλιώς insurtech, είναι ακόμα στα «σπάργανα», μια σειρά από εταιρείες έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια από κορυφαίους επενδυτές και συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σύγκρισης τιμών αλλά και της peer-to-peer ασφάλισης.
Οι επενδύσεις μάλιστα σε insurtech «χτύπησαν» νέο ανώτατο όριο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, με 47 εταιρείες να χρηματοδοτούνται σύμφωνα με τον Anand Sanwal, Διευθύνοντα Σύμβουλο της βάσης δεδομένων επιχειρηματικών κεφαλαίων της CB Insights. Συχνά μεγάλες εταιρείες συνεργάζονται με νεοσύστατες επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το χρόνο που ιδιώτες και εταιρικοί πελάτες ξοδεύουν για να επιλέξουν ασφαλιστική εταιρεία. Επίσης, ο CEO της Embroker, Matt Miller, συγκέντρωσε 14 εκατομμύρια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων της Canaan Partners για να αναπτύξει ασφαλιστική start-up.
Μια άλλη αναδυόμενη τάση είναι και η peer-to-peer ασφάλιση. Πρόκειται στην ουσία για μια κοινότητα ανθρώπων με αμοιβαίες επενδύσεις. H εν λόγω έννοια στην ασφάλιση μπορεί να ακούγεται σαν «καινούργια μαθηματικά» -σχολιάζει το cnbc- ωστόσο ο Warren Buffett επενδύει σε αυτή, καθώς η Berkshire Hathaway είναι μία από τις αντασφαλιστικές εταίρους της peer-to-peer που φέρει το όνομα “Lemonade”. Η συγκεκριμένη εταιρεία αύξησε κατά 13 εκατομμύρια τα κεφάλαια από την Sequoia Capital και Aleph, με στόχο να παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο, αφού κερδίζει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
Πηγή: cnbc