Σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα, η 8μελης εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και τους θεσμούς για να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους θα «ευθυγραμμιστεί» το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις με εκείνο της Ε.Ε.
Για τρεις λόγους οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό αναμένεται να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» στο εργασιακό:
- Όλες οι προβλέψεις για τις εισφορές τις οποίες θα εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία βασίζονται σε προβλέψεις που αφορούν το μέγεθος της απασχόλησης και τις αμοιβές. Και αυτό γιατί οι εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αμοιβών και αυξομειώνονται ανάλογα με την πορεία τους. Σε περίπτωση που διευκολυνθούν οι ομαδικές απολύσεις και παραμείνει το υπάρχον πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και τον τρόπο καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού, τότε ενδέχεται -προσωρινά τουλάχιστον – να ασκηθούν αρνητικές πιέσεις πάνω στις εισφορές. Έτσι θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων επί τις οποίες βασίστηκε το νέο Ασφαλιστικό.
Οι θεσμοί ζητούν την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού, τη συρρίκνωση της εμπλοκής του κράτους μόνο σε τοπικό και συμβουλευτικό επίπεδο, ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι επιχερησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων ενώ ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και της παραγωγικότητας της εργασίας. Τα νέα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί σε συνδυασμό με την εφαρμογή όσων έχουν ήδη ψηφιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο 2010-2013 θα φέρουν νέες μειώσεις των αμοιβών και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
- Το νέο Εργασιακό πρέπει να θεσπιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής από τους θεσμούς. Την ίδια περίοδο θα πρέπει να κλείσουν τέσσερις τουλάχιστον εκκρεμότητες του νόμου για το νέο Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο , οι οποίες αφορούν τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1.1.2017. Αυτό σημαίνει πως και από την άποψη της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών το Εργασιακό είναι «συγκοινωνούν δοχείο» με το Εργασιακό, μιας και η διαπραγμάτευση πριν από κάθε αξιολόγηση είναι «ενιαία», όπως συνηθίζουν να λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Έτσι κάθε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης -θεσμών για το νέο Εργασιακό θα αυξήσει τις πιέσεις των θεσμών πάνω στην κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για τις εκκρεμότητες του Ασφαλιστικού και αντίστροφα.
- Η επικείμενη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα (αλλά και εκείνες που επίκεινται στο δημόσιο την ίδια περίοδο όπως η θέσπιση παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου) θα συμπέσει με το αποκορύφωμα της εφαρμογής των μέτρων στο Ασφαλιστικό τα οποία ψηφίστηκαν πριν ένα μήνα και προπαντός των αναδρομικών μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις , μερίσματα, ΕΚΑΣ και εφάπαξ. Αυτό σημαίνει πως η αναμέτρηση της κυβέρνησης με το σύνολο σχεδόν των μισθωτών θα «τρέξει» την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θα αφαιρεί 600 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων. Με άλλα λόγια σε δύο μήνες από σήμερα θα βρίσκεται ταυτόχρονα σε σύγκρουση με τους μισθωτούς αλλά και με τους συνταξιούχους, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο μίας πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της. Κάθε πολιτική κρίση, όμως, αυξάνει τις αβεβαιότητες στην οικονομία, τις προοπτικές εσόδων από φόρους και εισφορές, τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς του κράτους και των Ταμείων και έτσι το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων.