Σε μία νέα φάση κρίσης εισάγει το Ασφαλιστικό η πτώχευση του σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος».
Και αυτό γιατί είναι για πρώτη φορά που μετά το ανοιχτό ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010 που μία πολύ μεγάλη επιχείρηση –και μάλιστα του εμπορίου το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας (μετά τον τουρισμό)- οδηγείται σε λουκέτο.
Το ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο μίας τόσο μεγάλη επιχείρησης, η οποία απασχολεί πάνω από 11.000 εργαζομένους θα έχει εξαιρετικά σημαντικές αρνητικές συνέπειες πάνω στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και ιδίως του ΙΚΑ.
Εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα από εισφορές (κύριας σύνταξης) από την ασφάλιση 11.000 εργαζομένων ανέρχονται σε 190 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1-1,5% των ετήσιων δαπανών του ΙΚΑ για κύριες συντάξεις συντάξεις.
Ανάλογες απώλειες σαν και εκείνες τις οποίες ενδέχεται να υποστεί το ΙΚΑ από το λουκέτο του «Μαρινόπουλου» είχε να υποστεί το εν λόγω ασφαλιστικό ταμείο από τότε που κατέρρευσαν τα μεγάλα επιδοτούμενα κατασκευαστικά έργα (2011-12).
Η «τρύπα» 10% την οποία έχει υποστεί το ΙΚΑ από την κατάρρευση του μεγάλων έργων αλλά και γενικότερα του οικοδομο-κατασκευαστικού κλάδου εδώ και τέσσερα –πέντε χρόνια δεν έχει ακόμα κλείσει , έχοντας δημιουργήσει (σε συνδυασμό με την επέλαση της μερικής απασχόλησης) μόνιμο πρόβλημα ρευστότητας για την καταβολή των συντάξεων, το οποίο κάθε μήνα αντιμετωπίζεται με εσωτερικό δανεισμό. Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν πως αν ανάλογες εξελίξεις σημειώνονταν και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου ή των τραπεζών, τότε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μία νέα μόνιμη «τρύπα» στον προϋπολογισμό από τον οποίο καταβάλλονται σχεδόν οι μισές κύριες συντάξεις στην Ελλάδα.