Την επόμενη ρύθμιση περιμένουν μέχρι 630.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι 300.000 εξ αυτών έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΤΑ πάνω από 15,3 δισ. ευρώ (άνω των 5000 ευρώ έκαστος), σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Οι υπόλοιποι 330.000 ευρώ χρωστούν άλλα 5 δισ. ευρώ (κάτω των 5000 ευρώ έκαστος).
Ανεξάρτητα αν πολλοί εκ των οφειλετών δεν …βρίσκονται εν ζωή ή βρίσκονται εν ζωή αλλά έχουν σταματήσει κάθε καταγεγραμμένη επαγγελματική δραστηριότητα, τα χρέη αυτά βαραίνουν μέχρι 630.000 άτομα (δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών είναι διπλο-οφειλέτες, δηλαδή χρωστούν ταυτόχρονα στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ) και λιγότεροι από 100.000 εξ αυτών έχουν προβεί σε κάποιο διακανονισμό έτσι ώστε να μπορούν -καταβάλλοντας τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους – να έχουν άμεσα πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μελλοντικά στη σύνταξη.
Κάθε κουβέντα για μία νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα Ταμεία έχει «παγώσει» στο Υπ. Εργασίας, τουλάχιστον μέχρι να «μπει στο αυλάκι» η εφαρμογή του πρώτου κύματος μέτρων σε βάρος των συντάξεων (μειώσεις επικουρικών, μερισμάτων, εφάπαξ και αύξηση εισφορών επικουρικού).
Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε καινούριος διακανονισμός θα πρέπει να αναμένεται μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -Οκτώβριο και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2016.
Και αυτό γιατί από 1.1.2017 ξεκινά ο υπολογισμός των εισφορών κύριας ασφάλισης μέσω της επιβολής του «χαρατσιού» του 20%.
Δεδομένου ότι όσοι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ θα καταβάλλουν λιγότερες εισφορές σε σχέση με όσες καταβάλλουν με βάση το σημερινό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, το Υπ. Εργασίας περιμένει την «επιστροφή» τους στο ασφαλιστικό σύστημα δηλαδή να ξεκινήσουν να καταβάλουν ξανά τις τρέχουσες εισφορές τους και έτσι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Ωστόσο, χωρίς την σταδιακή ή εφάπαξ εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών τους, δεν μπορεί να ανακτηθεί το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη. Γι’ αυτό το λόγο, αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση των οφειλών, τότε πρέπει να θεωρείται δύσκολη η «επιστροφή» στην ασφάλιση των χαμηλο-εισοδηματιών …