«Ξέκοψε» στην κυβέρνηση κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ο κοινοτικός επίτροπος κ. Πιερ Μοσχοβισί για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή», ανέφερε ο κ. Μοσχοβισί σε σχετικό ερώτημα που δέχτηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Ελλάδα, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία το αποτέλεσμα του οποίου ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την «άκαμπτη» στάση του στελέχους της Κομισιόν σε σχέση με το ελληνικό αίτημα για μείωση της λιτότητας, η ευρωπαϊκή πλευρά κάθε άλλο παρά διατίθεται να …νερώσει το κρασί της όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης -θεσμών, έστω και αν αυτά προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό μίας χώρας –μέλος της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει πως αποκλείεται -προς το παρόν- κάθε ελπίδα μετριασμού της πίεσης πάνω στην κυβέρνηση από πλευράς θεσμών για περικοπές δημοσίων δαπανών για μισθούς, αλλά και συντάξεις σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους των φορολογικών εσόδων.
Οι αποκλίσεις αυτές, μάλιστα, θεωρούνται πλέον ιδιαιτέρως πιθανές καθώς η συνεχιζόμενη ύφεση σε συνδυασμό με την έντονη δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική (προπαντός σε ό,τι αφορά στο φορολογικό σκέλος της, δεδομένων των πρόσφατων αυξήσεων σε φορολογικούς συντελεστές, ΦΠΑ, έμμεσους φόρους κ.λπ.) αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην οικονομία φαίνεται πως ήδη οδηγούν σε τάσεις φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και γενικότερα μείωσης των καταβολών για φόρους.
Υπό αυτούς τους όρους μάλλον δεν πρόκειται να ευοδωθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους κάποια από τα ψηφισμένα μέτρα που αφορούν στη μείωση των δημοσίων δαπανών δεν θα εφαρμοστούν (ή κάποια νέα μέτρα θα ληφθούν για να ελαφρύνουν όσους χάνουν από εκείνα τα μέτρα που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν), δεδομένου ότι τα δημόσια οικονομικά θα επιτρέπουν την αποφυγή τους.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα σε ό,τι αφορούν τουλάχιστον τους συνταξιούχους και γενικότερα τους οικονομικά ασθενείς ασφαλισμένους;
- Για παράδειγμα, στο Υπ. Εργασίας εξετάζουν μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του κόστους επιβάρυνσης από λογαριασμούς της ΔΕΗ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχασαν και πρόκειται να χάσουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
- Επίσης, στο ίδιο Υπουργείο ετοιμάζουν σχέδιο για πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος (ή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία) με πόρους που δεν θα προέρχονται από μειώσεις προνοιακών και ασφαλιστικών επιδομάτων αλλά από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα τα οποία περιμένουν προς τα τέλη του 2016-αρχές 2017.
- Την αποφυγή αναπροσαρμογών και στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις προς τα τέλη του 2017 (αντί της 1.1.2019), όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο επανϋπολογισμός τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και τις μέσες αποδοχές των ασφαλισμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους.