Το 40% των ασφαλιστικών εταιρειών στην Τουρκία σε περίπτωση σεισμού θα εξαντλούσαν την αντασφαλιστική τους κάλυψη
Της Βίκυς Γερασίμου
Στις 20 Απριλίου του 2016 έντονες σεισμικές δονήσεις έπληξαν τον Ισημερινό. Περισσότεροι από 570 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 1.700 τραυματίστηκαν. Ο σεισμός κατέστρεψε πολλές κατοικίες με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παραμένουν άστεγοι και άμεσα ή έμμεσα να επηρεαστούν οι ζωές 15,6 εκατ. ανθρώπων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ισημερινός είναι μία αραιοκατοικημένη περιοχή σε σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη όπου ζουν 14,3 εκατομμύρια πολίτες έχοντας ωστόσο παρόμοια σεισμική δραστηριότητα αναρωτιέται κανείς: Πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Κωνσταντινούπολη για τον επόμενο μεγάλο σεισμό; Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Swiss Re στη μελέτη “Is the Insurance Industry ready for the next big earthquake? A close look at Instanbul“ υπολογίζεται ότι το 40% των ασφαλιστικών εταιρειών σε περίπτωση σεισμού θα εξαντλούσαν την αντασφαλιστική τους κάλυψη.
Μια πόλη στην άκρη του …ρήγματος
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και για αυτό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στις περισσότερες αστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης μία ενδεχόμενη σεισμική δόνηση ύψους 7,5 Ρίχτερ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Στη δυτική περιοχή του Βοσπόρου γύρω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι πιθανό να καταγραφεί η πιο σοβαρή εκδήλωση του φαινομένου λόγω της γειτνίασης με το ρήγμα και της ποιότητας του εδάφους.
Ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε επίσης να ταρακουνήσει βίαια – επηρεάζοντας σοβαρά την κυκλοφορία στην περιοχή που είναι η γέφυρα Istanbul Boğaziçi Köprüsü. Μελέτη που έγινε το 2011 αποκαλύπτει ότι σε περίπτωση σεισμού 300.000 κτίρια θα καταστραφούν. Ο οικονομικός αντίκτυπος ενός τέτοιου γεγονότος είναι τεράστιος και αυτό το έχε αποδείξει πολλές φορές η ίδια η ιστορία.
Ποιος πληρώνει τις ζημιές;
Ο σεισμός του Marmara το 1999 προκάλεσε οικονομικές απώλειες της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων, ποσό που θα ανερχόταν σήμερα σε 40-50 δισεκατομμύρια. Μόνο το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ (ή αλλιώς το 5% των ζημιών) ήταν ασφαλισμένο. Εάν ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους χτυπούσε σήμερα την Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες περίπου 90-120 δισ. δολ. υπολογίζει η Swiss Re.
O σχεδιασμός είναι το κλειδί
Η εμπειρία του παρελθόντος υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής προετοιμασίας για την ασφαλιστική βιομηχανία για τον επόμενο μεγάλο σεισμό.
Θα πρέπει από πριν να γνωρίζουμε ποια βήματα θα ακολουθήσουμε στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου καταστροφικού γεγονότος, ανεξάρτητα από το πού και πότε θα συμβεί. Στόχος μας πρέπει να είναι να παρέχουμε τεχνογνωσία στην αξιολόγηση των ζημιών και, τα αναγκαία κεφάλαια το συντομότερο δυνατόν για να διευκολυνθεί η διαδικασία ανοικοδόμησης. Στην ουσία, αν θέλουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις και τους κινδύνους πρέπει να έχουμε επαρκείς πόρους και σωστό σχεδιασμό στην εκτίμηση του κινδύνου, την οργανωτική ετοιμότητα και σχέδιο έκτακτης ανάγκης.