Στα 68 δισ. δολάρια ανέρχεται το «κενό» μεταξύ των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων οικονομικών απωλειών από φυσικά φαινόμενα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με έρευνα της AON Benfield τους πρώτους έξι μήνες του έτους οι ζημιές που προκλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο από φυσικά φαινόμενα έφτασαν συνολικά τα 98 δισ. δολάρια, από αυτές όμως μόνο τα 30 δισ. ήταν ασφαλισμένες ζημιές.
Το 30% των συνολικών απωλειών ή 34 δισ. δολ. οφείλεται σε σεισμικά φαινόμενα, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να προέρχεται από τις δύο σεισμικές δονήσεις που έπληξαν στις 14 και 16 Απριλίου την περιοχή Kumamoto στην Ιαπωνία.
Από την άλλη πλευρά για την ασφαλιστική βιομηχανία το μεγαλύτερο κόστος προήλθε από ανεμοστρόβιλους, που οδήγησαν σε αποζημιώσεις 12,3 δισ., δηλαδή το 42% των συνολικών αποζημιώσεων.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το 2000 μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη διαφορά σε ασφαλισμένες και ανασφάλιστες απώλειες είναι το 2008, που οι ασφαλισμένες ζημιές είναι 27 δις και οι ανασφάλιστες 181 δισ.
Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις σε έξι περιπτώσεις, εκ των οποίων οι πέντε συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες, αφορούν ποσά από 1 δισ. και πάνω.
Ειδικότερα o σεισμός στην Ιαπωνία στις 14 και 16 Απριλίου οδήγησε σε 75 θανάτους και 5 δισ. αποζημιώσεις, οι πλημμύρες την περίοδο Ιουνίου Μαΐου στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία κόστισαν σε 17 ανθρώπους τη ζωή και οδήγησαν σε αποζημιώσεις 3,4 δισ., η φωτιά στον Καναδά τον Μάιο δημιούργησε αξιώσεις 3,2 δισ., ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σε 3,2 δισ. και τον Μάιο σε 1,5 δισ., ενώ τέλος οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν στους ασφαλισμένους τους 1 δισ. για τις πλημμύρες στις ΗΠΑ.