Στην εποχή των «αντισταθμιστικών» μέτρων έχει εισέλθει το νέο Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, πριν μάλιστα αρχίσει καλά-καλά να εφαρμοστεί.
Αφού η κυβέρνηση καθυστέρησε 8 μήνες για τη θέσπιση των προβλεπομένων από το Μνημόνιο ανατροπών στις εισφορές και στις συντάξεις, επιχειρεί να μειώσει τις απώλειες τις οποίες θα υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι μέσω της λήψης «αντισταθμιστικών» μέτρων. Έτσι, όμως, αυξάνει τον πήχη των δημοσίων εσόδων τα οποία πρέπει να βρεθούν για την κάλυψη αυτών των μέτρων, σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα στα γκισέ των Εφοριών.
Του λόγου το αληθές:
- Σήμερα δεν ξεκινάνε μόνο οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, αλλά και η επιβολή των πλαφόν των αναδρομικών παρακρατήσεων σε βάρος των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου. Σύμφωνα με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, η ανώτερη αναδρομική παρακράτηση από την καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των μερισμάτων των συνταξιούχους του Δημοσίου για τους επόμενους μήνες:
- δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (ή 10%) για τις συντάξεις έως 1000 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές)
- δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/6 (ή 16%) για το μέρος της εκείνο της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ (ακαθάριστα).
Ωστόσο η αναδρομική παρακράτηση δεν μπορεί να πέφτει κάτω από τα 50 ευρώ μηνιαίως.
Αυτό σημαίνει πως ο στόχος για την εξοικονόμηση από τις αναδρομικές παρακρατήσεις για το α΄ εξάμηνο του 2016 στην περίπτωση των μερισμάτων του Δημοσίου και για το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου 2016 στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου (δεδομένου ότι ισχύουν από 1.1.2016 και 1.6.2016 αντίστοιχα) δεν θα έχει «πιαστεί έως τέλος του 2016, αλλά θα χρειαστεί και ορισμένους μήνες από το 2017. Έτσι η κυβέρνηση πρέπει να βρει έξτρα έσοδα ή να πετύχει να δαπανήσει λιγότερα, προκειμένου να «πιάσει» το δημοσιονομικό στόχο που σχετίζεται με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των μερισμάτων του Δημοσίου.
- Από την 1.7.2016 περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν χάσει το ΕΚΑΣ. Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη δύο «αντισταθμιστικά» μέτρα:
- Το πρώτο προέβλεπε τη μη -επιστροφή του ΕΚΑΣ που έλαβε η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων το α΄ πεντάμηνο του 2016
- το δεύτερο προέβλεπε τη χορήγηση 50 εκατ. ευρώ προς τους ίδιους μέσω διαφόρων παροχών.
Έτσι πάει …περίπατο ο δημοσιονομικός στόχος εξοικονόμησης από περικοπές στο ΕΚΑΣ φέτος ύψους 168 εκατ. ευρώ. Από τη μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ του α ‘ πενταμήνου «χάθηκαν» για τον κρατικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, ενώ για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ πρέπει να δοθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ. Συνεπώς η «καθαρή» δημοσιονομική εξοικονόμηση από την κατάργηση του ΕΚΑΣ φέτος ανέρχεται μόλις σε …48 εκατ. ευρώ.