Επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ύψους 9,8 τρις ευρώ, αυξημένες κατά 1,7% συγκριτικά με το 2014 πραγματοποίησε η ασφαλιστική αγορά το 2015, σύμφωνα με την έκδοση αποτελεσμάτων της Insurance Europe.
H κοινοτική Οδηγία Solvency II που τέθηκε σε ισχύ τη 1η Ιανουαρίου 2016, ενώ, θεωρητικά παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια στις ασφαλιστικές να επενδύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με το καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των συμβασιούχων, ανησυχίες έχουν κατακλύσει τους ασφαλιστές για τα μέτρα στάθμισης του κινδύνου σε σχέση με την μακροπρόθεσμη φύση των επενδύσεων τους. Με άλλα λόγια οι ασφαλιστές εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις ανάλογα με το κίνδυνο μπορεί να είναι υπερβολικές
Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν το επενδυτικό κόστος των ασφαλιστών, χωρίς λόγο, και υποβαθμίζουν την ικανότητα των ασφαλιστών να επενδύουν μακροπρόθεσμα, συμβάλλοντας στην σταθερότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με την Michaella Koller, Γενική Διευθύντρια της Insurance Europe, «η Solvency είναι ήδη μία αρκετά συντηρητική ρυθμιστική πράξη. Υπάρχουν απόψεις που τάσσονται υπέρ του να γίνει και άλλο συντηρητική, αλλά αυτό θα περιόριζε σοβαρά τη δυνατότητα των ασφαλιστικών να διατηρήσουν το ρόλο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού θεσμικού επενδυτή. Αντιθέτως οι αρχές πρέπει να δώσουν χρόνο στη νέα νομοθεσία για να δουν πώς μπορούν οι εταιρείες να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ώστε να συνεχίσουν να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην οικονομία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe το 2015 οι καταβληθείσες αποζημιώσεις αυξήθηκαν 2% σε σχέση με το 2014 και έφτασαν στα 976 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις του κλάδου ζωής αυξήθηκαν κατά 1,7% το 2015, στα 649 δισεκατομμύρια ευρώ και του κλάδου κατά ζημιών κατά 2,3% στα 222 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις του κλάδου υγείας, τέλος, σημείωσαν αύξηση 4,3% φτάνοντας τα 101 δισεκατομμύρια ευρώ.