Από …παντού επιχειρεί να συγκεντρώσει πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ευρύτερου δημοσίου, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή επιχειρεί να μειώσει τις τακτικές δαπάνες του και να αυξήσει τα τακτικά έσοδά του.
Στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης βρίσκονται τρεις βασικές κατηγορίες πολιτών: Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.
Δεδομένης της δημοσιονομικής «στενότητας» την οποία έχει επιβάλλει το Μνημόνιο, της «στενότητας» στην οποία βρίσκεται η οικονομία αλλά και στη δυνατότητα της κυβέρνησης να περάσει με επιτυχία και τα δύο αυτά …στενά, τα δύο πιο κρίσιμα Υπουργεία, το Οικονομικών και το Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης στήνουν τρεις νέες μεγάλες «δεξαμενές».
- Η 1η «δεξαμενή» υπάρχει ήδη. Βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία -από τον Απρίλιο του 2015- κατευθύνονται υποχρεωτικά τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών (μαζί και των ασφαλιστικών ταμείων) τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για τις τακτικές ανάγκες τους. Για παράδειγμα από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι και σήμερα, εκτιμάται ότι γύρω στο 1 δισ. ευρώ έχουν μεταφέρει μόνο τα ταμεία στην ΤτΕ.
- Η 2η «δεξαμενή» θα φτιαχτεί από 1.1.2017. Θα βρίσκεται στον κυοφορούμενο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν σε 4 μήνες από σήμερα όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ) και εκεί θα συγκεντρώνονται όλα τα έσοδα από εισφορές και την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Ιδιαίτερη σημασία για τον ΕΦΚΑ έχουν οι καταθέσεις που διατηρούν το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΤ.
- Η 3η «δεξαμενή» ετοιμάζεται και στόχο έχει την αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου (π.χ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, κρατικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές) προκειμένου να συνεχίσουν τα προγράμματα απασχόλησης και μετά τα μέσα του 2017, οπότε αναμένεται να τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται η απόφαση του Υπ. Εργασίας να μετατρέψει τα επιδόματα ανεργίας σε «επιδόματα εργασίας».