Σήμερα ξεκινάει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης –ανωτάτων κλιμακίων θεσμών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά θέματα. Η αξιολόγηση την οποία πρέπει να κάνουν οι θεσμοί είναι τριπλή και αφορά:
- την υλοποίηση του ήδη ψηφισμένου νόμου Κατρούγκαλου,
- τη θέσπιση 3 προαπαιτούμενων που είναι «κληρονομία» της 1ης αξιολόγησης,
- τους ρυθμούς προετοιμασίας των δύο επόμενων μεγάλων ανατροπών τις οποίες πρέπει να φέρει η κυβέρνηση, στο εργασιακό και την πρόνοια.
Και στις τρεις αξιολογήσεις, το Υπ. Εργασίας δεν φαίνεται να παίρνει τον… προβιβάσιμο βαθμό. Ο ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε μόλις 4 μήνες δεν εφαρμόζεται ομαλά, ανοίγοντας νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό εκεί που πάνε να κλείσουν οι παλιές.
Τα αντισταθμιστικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ και το προτεινόμενο πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και οι εξαγγελίες περί παγώματος των χρεών όσων καταβάλλουν αδιαλείπτως τις τρέχουσες εισφορές τους με το νέο τρόπο υπολογισμού (χαράτσι 20% συν 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών) αυξάνουν τα κενά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικά και όχι μόνο στο πρόγραμμα προσαρμογής των ταμείων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ψηφίσει την ένταξη όλων των τουριστικών επιχειρηματιών περιοχών με κατοίκους κάτω των 2000 στον ΟΑΕΕ, την επιβολή εισφοράς 6,9% στο εισόδημα των νέων επιστημόνων και των αγροτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη μείωση της έκπτωσης στην αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης (στο 2% από το 15%).
Εξάλλου, το Μνημόνιο προβλέπει τη θέσπιση του νέου Εργασιακού τον τρέχοντα μήνα, ενώ χθες ο Υπ. Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει τον …Οκτώβριο, αφού παραληφθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Παράλληλα, το Μνημόνιο προβλέπει μία δημοσιονομικά ουδέτερη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τον Οκτώβριο, ενώ το Υπ. Εργασίας διατείνεται πως θα βρει 900 εκατ. ευρώ χωρίς να κόψει κανένα επίδομα…