Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των κατοικιών στην Ελλάδα έναντι των φυσικών καταστροφών και του σεισμού συζητήθηκε τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου στο 18th Hydra Μeeting, με αναφορές στα παραδείγματα της Ισπανίας, της Γαλλίας της Τουρκίας και της Ρουμανίας.
Συνολικά, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου, στη χώρα μας οι ασφαλισμένες κατοικίες ανέρχονται στις 982.000 όταν συνολικά υπάρχουν 7,5 εκατ. κτίρια, των οποίων το 56% είναι συγκεντρωμένο στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Η ασφαλιστική διείσδυση στην αγορά κατοικίας ανέρχεται περίπου στο 13% με τη Θεσσαλία και το Ηράκλειο Κρήτης να εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά σε ασφαλισμένες κατοικίες.
Αποκαλυπτικά στοιχεία αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη σεισμογενούς χώρας καθώς και τη μεγαλύτερη ζημιά από σεισμό στην Ευρώπη (4,5 δισ. ευρώ με το σεισμό του 1999).
Το ζήτημα που ωστόσο προκύπτει είναι η έλλειψη πρωτοβουλίας από την πλευρά της πολιτείας να συζητήσει και να προχωρήσει στη σύσταση ενός μοντέλου από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συζητήσεις, έχουν υπάρξει προτάσεις αλλά όχι ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει σε γόνιμα αποτελέσματα.
Αποτελέσματα στα οποία έχουν καταλήξει ήδη οι χώρες των Βαλκανίων λαμβάνοντας μέτρα αλλά όχι η Ελλάδα.