Την τοπική ασφαλιστική αγορά του Λασιθίου σκιαγραφεί ο κ. Γιώργος Ζερβός, Μεσίτης στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ “Επαρχία Αγάπη μου“, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ασφαλίσεις που επικρατούν στην περιοχή αλλά και στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις τράπεζες. Κορυφαίο ζήτημα και για τους ασφαλιστές της περιοχής αποτελεί το ζήτημα της υπερφορολόγησης σε έναν κλάδο που δηλώνει υποχρεωτικά όλα του τα εισοδήματα.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ζερβό, Μεσίτη Ασφαλίσεων
Καλησπέρα κ. Ζερβέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με λίγα λόγια για την πορεία σας.
Ξεκίνησα το 2001 στο χώρο των ασφαλειών με τη Metrolife. Η ενασχόλησή μου ήταν τελείως τυχαία. Ξεκίνησε από το Ηράκλειο και μετά από ένα έτος δημιούργησα το δικό μου γραφείο σε ηλικία 30 ετών. Το γραφείο μου τώρα είναι στο Λασίθι και τα τελευταία έξι χρόνια έχω ανοίξει και ένα γραφείο στο Ηράκλειο. Δραστηριοποιούμαι στις γενικές ασφαλίσεις και κατά κύριο λόγο στο αυτοκίνητο, που είναι κατά κάποιον τρόπο το “οξυγόνο” για τα περισσότερα πρακτορεία.
Σκοπεύετε να αντισταθμίσετε κάπως την ισορροπία στο χαρτοφυλάκιό σας;
Το 60-40 θα ήταν ιδανικό, αλλά πολύ δύσκολα θα βρείτε πρακτορεία με αυτές τις ισορροπίες. Ίσως υπάρχουν ελάχιστα και με μικρά χαρτοφυλάκια.
Σας έχουν προσεγγίσει μεγάλα σχήματα εταιρειών για να συνεργαστείτε μαζί τους;
Σε συχνή βάση δέχομαι τηλεφωνήματα για αυτόν το λόγο. Θέλω όμως να κρατήσω την αυτονομία μου. Πιστεύω στο “η ισχύς εν τη ενώσει” αλλά στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ώριμες οι συνθήκες για τέτοιες εκβάσεις. Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν ένας-δύο μπροκεράδες στην Ελλάδα και να ενταχθούμε όλοι εκεί. Και οι λόγοι είναι πολλοί: εμπιστοσύνη, θέματα prestige αλλά και ουσιαστικοί λόγοι.
Ποια είναι τα κίνητρα μίας τέτοιας συνεργασίας;
Το βασικότερο ίσως είναι η προμήθεια αλλά και η ευελιξία συνεργασίας με πολλές εταιρείες. Όταν όμως τα πράγματα είναι νοικοκυρεμένα δεν μπαίνει εύκολα ένα γραφείο σε αυτήν τη διαδικασία. Γιατί η σκέψη που γίνεται είναι τι θα συμβεί εάν ο επικεφαλής του σχήματος έχει οποιαδήποτε διαφωνία με μία εταιρεία ή αφήσει απλήρωτα τα ασφάλιστρα. Δεν θα είναι εκτεθειμένοι οι πελάτες μου; Οπότε θεωρώ ότι όποιος μπορεί καλό είναι να είναι αυτόνομος.
Έχετε στοιχεία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για το πόσοι δραστηριοποιούνται στο Νομό;
Είναι περίπου 60 ασφαλιστικοί σύμβουλοι στο Λασίθι και στον Άγιο Νικόλαο 22. Υπάρχουν 14 πράκτορες στο Νομό και 2 μεσίτες. Στην Ιεράπετρα είναι ένα γραφείο και το άλλο είναι το δικό μου. Επίσης σε όλο το Νομό υπάρχουν 10 άτομα που έχουν την ιδιότητα του πράκτορα και του ασφαλιστικού συμβούλου. Ο αριθμός των ασφαλιστικών συμβούλων μειώνεται πάντως δραματικά λόγω όλων των προϋποθέσεων για την τήρηση της άδειας.
Ασχολούνται οι νέοι άνθρωποι με την ιδιωτική ασφάλιση;
Στον Άγιο Νικόλαο μέχρι και πέρυσι είχαμε το ΤΕΙ που έβγαζε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Το ΤΕΙ καταργήθηκε ή συγχωνεύτηκε με κάποιο άλλο τμήμα στο Ηράκλειο. Θέλω να πω ότι μέχρι τώρα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν είχαν το αναγκαίο γνωστικό επίπεδο, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και μακάρι όχι μόνο ΤΕΙ αλλά και ΑΕΙ να υπήρχε για το χώρο μας. Για να βγαίνουν άνθρωποι τους οποίους μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί. Δεν είναι ένα επάγγελμα που το κάνουμε απλά για να βγάλουμε ένα χαρτζιλίκι. Προσφέρουμε στον κλάδο. Καλύτερα κάποιος να μην ασχολείται καθόλου από το να είναι ημιμαθής και να κάνει ζημιά στον κλάδο.
Και πιστεύετε ότι έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση;
Ναι, αλλά θέλει και άλλο ξεκαθάρισμα. Εν όψει των προϋποθέσεων της άδειας τα πράγματα είναι πιο αυστηρά.
Ποια είναι η άποψή σας για τους μαύρους κωδικούς και τα συμβόλαια κάτω από το τραπέζι;
Υπάρχουν αλλά είναι πλέον ελάχιστοι και αναζητούν τρόπους -οι νεότεροι κυρίως- για να νομιμοποιηθούν. Αυτό που βάζει ταφόπλακα πλέον, είναι το ότι τα φορολογικά στοιχεία είναι τέτοια που πλέον δεν μπορείς να συντηρήσεις μαύρες προμήθειες.
Πώς σας επηρεάζουν τα φορολογικά μέτρα;
Θεωρώ ότι από 1/1/2017 θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αντέξαμε πολλά αλλά τώρα δεν ξέρω πώς θα αντεπεξέλθουμε. Οι κυβερνώντες προσπαθούν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή και επειδή δεν μπορούν παίρνουν το 80% των εισοδημάτων που δηλώνονται. Όμως δεν έχουν σκεφτεί ότι υπάρχουν κάποιοι κλάδοι, όπως ο ασφαλιστικός, που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα σεντς των χρημάτων που παίρνουν. Όπως ο δημόσιος παίρνει την εκκαθάρισή του από την υπηρεσία του το ίδιο συμβαίνει και με εμάς.
Έχετε ακούσει για την προσπάθεια της ΕΑΔΕ σε αυτό το επίπεδο;
Θα ήταν μία ανάσα αλλά δεν θα μας έσωζε. Να πληρώσουμε το φόρο μας αλλά η ταφόπλακα ήταν με την ασφαλιστική εισφορά. Οπότε 44% η εφορία, συν 30% η εισφορά, ξεπερνούν το 70% χωρίς τέλη επιτηδεύματος, ΙΚΑ και τόσα άλλα. Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα ξεπερνά το 80%.
Πιστεύετε ότι ασφαλιστικοί φορείς και επιμελητήρια κάνουν ό,τι χρειάζεται;
Κάνουν προσπάθειες αλλά θεωρώ ότι μπορούσαν να κάνουν παραπάνω. Πρέπει να εξηγήσουμε στον Τσίπρα και τον Κατρούγκαλο ότι ο κλάδος μας δεν μπορεί να φοροδιαφύγει. Για να μη μιλήσουμε για τις επισφάλειες. Αν δείτε έχω στο συρτάρι μου περσινές σφραγισμένες επιταγές. Τις επισφάλειες δεν μπορούμε να τις αφαιρέσουμε από τα κέρδη μας και έτσι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε ξανά και να επιμείνουμε, με φορείς, όπως τον κ. Χατζηθεοδοσίου, για να καταλάβουν το πρόβλημα.
Σχετικά με τις ΕΠΥ πώς τα βλέπετε τα πράγματα;
Κοιτάξτε οι ΕΠΥ δραστηριοποιούνται χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας και αν λειτουργούν σωστά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί λειτουργεί και ο ανταγωνισμός σωστά. Όμως, η πλειονότητα έχει προβλήματα. Θεωρώ πάντως πως είμαστε ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και όπως και κάποιες ελληνικές εταιρείες όπως η Υδρόγειος που έχει πάει στην Κύπρο έτσι και κάποιες μπορούν να έρθουν εδώ. Έχω αντιμετωπίσει προβλήματα με παθόντες πελάτες μου.
Όσον αφορά τα εναλλακτικά δίκτυα;
Στον Άγιο Νικόλαο έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες. Ειδικά από την Πειραιώς που θεωρώ ότι προβαίνει σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Είναι βέβαια και από όλες τις τράπεζες γενικά. Είναι ανάλογα τι τιμολόγια υπάρχουν. Επειδή τα τιμολόγια δεν είναι στάνταρ αλλά περιμετρικά, οπότε σε κάποιες περιοχές κάποιες ασφαλιστικές έχουν χαμηλά τιμολόγια εφόσον δουλεύουν με τις τράπεζες.
Έχει να κάνει με τον υπεύθυνο του υποκαταστήματος πιστεύετε;
Και αυτό, αλλά και με το ότι οι τράπεζες πλέον δεν έχουν αντικείμενο στην ουσία. Όταν όμως χρησιμοποιείς την ιδιότητα της τράπεζας και του λες ότι για κάτι που αφορά το δάνειο, ή για να σου δώσω ένα μπλοκ επιταγών θα έρθεις να κάνεις εδώ την ασφάλεια περιουσίας ή αυτοκινήτου εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους. Και το ίντερνετ μας δημιουργεί προβλήματα αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Έχετε και περιστατικά που άνθρωποι έφυγαν από εσάς και πήγαν να ασφαλιστούν σε direct κανάλια;
Βεβαίως πάρα πολλά. Δεν τα έχω με το ίντερνετ. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ανάλυση των αναγκών και ό,τι ορίζεται από το Solvency και την ΤτΕ. Ίσως και πατώντας κάποια κουμπάκια να καλύπτονται νομικά. Στην ουσία ανάλυση αναγκών δεν μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικά και θα πρέπει όπως έχεις το λογιστή και το γιατρό σου να έχεις τον ασφαλιστή σου. Πρέπει αυτό να περάσει στη συνείδηση του κόσμου και να μην λειτουργεί σαν ανασταλτικός παράγοντας τα 5 ή 10 ευρώ.
Όσον αφορά τον κλάδο οχημάτων. Υπάρχουν ανασφάλιστα στο Νομό;
Εδώ η αστυνόμευση είναι υπερβολικά καλή και για αυτό πανελλαδικά έχει χαμηλό δείκτη ζημιών. Λόγου χάρη δεν πίνουν και οδηγούν εύκολα γιατί γίνονται έλεγχοι. Βλέπουμε ότι ακόμα και περιοδικά ασφαλίζονται για να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους. Υπάρχουν σίγουρα ανασφάλιστα αλλά είναι περιορισμένο το φαινόμενο. Εδώ η περιοχή είναι γενικά φιλήσυχη για αυτό δικάζονται και σοβαρές υποθέσεις. Είχε υπάρξει αθηναϊκό περιοδικό που ανέφερε ότι εάν πάτε στο Λασίθι για διακοπές να κρατάτε και 500 ευρώ για τα πρόστιμα, γιατί ελέγχονται ταχύτητες, ζώνες και υπάρχουν και κάμερες.
Στους γενικούς κλάδους και ειδικότερα στην αστική ευθύνη υπάρχει ενδιαφέρον;
Δεν υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση όπως στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το βασικό είναι ότι υπάρχει και στο ασφαλιστικό ζήτημα έλλειψη παιδείας. Ο κόσμος δεν ασφαλίζεται. Ειδικότερα όσον αφορά τον κλάδο της αστικής ευθύνης στα ξενοδοχεία τους το επιβάλλουν οι tour operators και αναζητούν τις πιο οικονομικές ασφαλίσεις για να κάνουν τα συμβόλαιά τους με τους τουριστικούς πράκτορες.
Κυρίως στα ξενοδοχεία υπάρχει αστική ευθύνη; Στους γιατρούς και τους δικηγόρους;
Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς. Όσοι συνεργάζονται με ιδιωτικά τους το επιβάλλει πάλι το νοσοκομείο. Στο επίπεδο του γιατρού, του δικηγόρου και του λογιστή δεν υπάρχει συνείδηση.
Ασφάλεια πυρός και κατοικίας;
Υπάρχουν πολλά με ασφάλεια σεισμού και πυρός γιατί είναι ενυπόθηκα. Είχα πολλές περιπτώσεις που μπήκαν στο νόμο Κατσέλη, σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις και την ασφάλεια τους. Όλα έχουν να κάνουν με τη συνείδηση. Αντίθετα, επειδή έχουμε πολλούς μόνιμους ξένους που έχουν σπίτια εδώ το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι ασφάλιση κατοικίας.
Τα ασφαλίζουν εδώ ή στο εξωτερικό;
Συνήθως εδώ γιατί θέλουν να ξέρουν τον ασφαλιστή τους. Υπάρχει περίπτωση ξένων που η συμβολαιογράφος με πήρε στις δέκα το βράδυ ζητώντας να φτιάξω ασφαλιστήριο γιατί οι άνθρωποι δεν αγόραζαν το σπίτι χωρίς ασφάλεια. Για να καταλάβετε τη διαφορά κουλτούρας.
Θέλω να συζητήσουμε λίγο το θέμα της επαναπιστοποίησης. Συνεργάζεστε με πολλές εταιρείες. Πρέπει οι εταιρείες να αναλαμβάνουν αυτό το κόστος;
Ευτυχώς οι εταιρείες έχουν αναλάβει αυτό το κομμάτι και μας επαναπιστοποιούν. Πραγματικά γίνεται δουλειά και δίνουμε εξετάσεις.
Μέσω e-learning;
Τώρα ξεκινούν κάποιες εταιρείες με τη μέθοδο αυτή. Πρέπει να γίνει κάποια στιγμή, εδώ στο πανεπιστήμιο στην Αμερική μπαίνεις με e-learning. Είναι καλή η επανεκπαίδευση αλλά πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Υπάρχουν επαγγέλματα όπως οι λογιστές, οι γιατροί, όλοι αυτοί δεν επαναπιστοποιούνται. Το ίδιο ισχύει και η αστική ευθύνη, είναι υποχρεωτική σε εμάς αλλά όχι στους γιατρούς και στους μηχανικούς.