Το μόνο έλλειμμα το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση ότι μείωσε φέτος είναι εκείνο του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας στο οποίο είναι ενταγμένοι πάνω από 3 εκατομμύρια άμεσα ασφαλισμένοι. Εξ αυτών 1,9 εκατομμύρια είναι μισθωτοί και 1,2 εκατομμύριο είναι συνταξιούχοι.
Συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2016 προβλέπει έλλειμμα κοντά στα 800 εκατ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν.
Πού, όμως, βασίζεται αυτή η “επιτυχία”; Το Υπ. Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζουν μονόπλευρα την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Φυσικά, ο καθένας καταλαβαίνει πως τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά και τα 150 εκατ. ευρώ τα οποία εξοικονομήθηκαν (σε ετήσια βάση) από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν αρκούν για να κλείσουν το έλλειμμα κατά… 1,2 δισ. ευρώ, σε συνθήκες μάλιστα που φέτος αυξήθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για συντάξεις λόγω ικανοποίησης εκκρεμουσών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το έλλειμμα συρρικνώθηκε με “μαγικό” τρόπο, γιατί φέτος το ΙΚΑ:
- δεν θα αποδώσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης τις οποίες έχει εισπράξει για λογαριασμό από μισθωτούς αλλά και συνταξιούχους
- δεν θα αποδώσει 350 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ από εισφορές υπέρ των ανέργων τις οποίες έχει εισπράξει για λογαριασμό του συγκεκριμένου οργανισμού
- θα λάβει έκτακτη χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το αποθεμματικό του κρατικού προϋπολογισμού