Θετικά κλείνει το 2016 για την Ευρωπαϊκή Πίστη με την Εταιρεία να συνεχίζει να επενδύει στους συνεργάτες του δικτύου της καθώς και σε ποιοτικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρει το Μέλος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών της Εταιρείας, κ. Σ. Βερζοβίτης, οι προκλήσεις για τις εταιρείες το 2017 είναι πολλές και η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών θα κριθεί στον τομέα του έμψυχου ανθρώπινου δυναμικού.
Πώς θα κλείσει σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 για την Ευρωπαϊκή Πίστη;
Το 2016 προβλέπεται να είναι ένα ακόμα έτος ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Αυτό οφείλεται στο άρτια εκπαιδευμένο Δίκτυο Πωλήσεων, το οποίο έχει στην διάθεσή του όλα τα αναγκαία εργαλεία, έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα να προωθεί τα πρωτοποριακά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες του σημερινού Έλληνα καταναλωτή. Κατόπιν αυτών παρ όλη την αβεβαιότητα που κυριάρχησε για μία ακόμα χρονιά στον καταναλωτή και την αύξηση της φορολογίας ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που λαμβάνουμε, η συνολική αποτίμηση του τρέχοντος έτους είναι θετική.
Τι εύχεστε ή πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην ασφαλιστική αγορά;
Αναφορικά με το 2017 η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μπροστά σε μια σειρά από προκλήσεις, οι σημαντικότερες των οποίων ακολουθούν με επιγραμματικό τρόπο. Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας σύμφωνα με το νέο περιβάλλον της Φερεγγυότητας ΙΙ είναι μέσα στους πρωταρχικούς στόχους των επιχειρήσεων. Παρά την μακρά περίοδο προσαρμογής αρκετά θέματα πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να υπάρξει λεπτομερής αποτύπωση της κατάστασης κάθε οργανισμού και τυχόν λήψη πρόσθετων μέτρων στο βαθμό που φυσικά είναι αναγκαία. Ζητήματα όπως η πλήρης εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η κατανόηση της έννοιας του «ρίσκου» και της συμμόρφωσης στις κανονιστικές διατάξεις, χρήζουν περαιτέρω της προσοχής μας. Η βελτίωση του δείκτη φερεγγυότητας περνά μέσα από την ενίσχυση των εσόδων και τη συμπίεση του κόστους λειτουργίας, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας με επακόλουθο την ενίσχυση της καθαρής θέσης των εταιριών. Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα συνεχίσει μεσοπρόθεσμα να περιορίζει τα έσοδα από επενδύσεις, καθιστώντας μονόδρομο την λειτουργική κερδοφορία σε όλη την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Παράλληλα λόγω των χαμηλών αποδόσεων των επενδυτικών επιλογών, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μην παρεκκλίνουμε από την σώφρονα στρατηγική, η οποία επιβάλλει συντηρητική πολιτική με έμφαση στην ασφάλεια.
Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει η βιομηχανία μας να αντιμετωπίσει έγκειται στο γεγονός της δυσκολίας προσέλκυσης ικανών νέων στελεχών για τον τομέα της διαμεσολάβησης και των εσωτερικών υπηρεσιών. Τα σοβαρά αντικίνητρα που υφίστανται και αφορούν κυρίως την μεγάλη φορολόγηση και τις δαπάνες που πρέπει να κάνει ο νέος, πολύ πριν την στιγμή που θα έχει ικανά εισοδήματα, λειτουργούν αποτρεπτικά στην αναγκαία από όλες τις απόψεις, αιμοδοσία του κλάδου.
Στο προσεχές μέλλον η ανταγωνιστικότητα των εταιριών θα κριθεί στον τομέα του έμψυχου ανθρώπινου δυναμικού, όπως επίσης και στην δυνατότητα κατοχής και επεξεργασίας μεγάλου όγκου πληροφοριών. Το στοίχημα λοιπόν όλων μας έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να προσελκύσουμε τους άριστους, οι οποίοι θα κληθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την ορθή διαχείριση της πληροφορίας η οποία υφίσταται στις βάσεις δεδομένων μας. Παράλληλα και όσον αφορά τα δεδομένα, κυρίαρχα ζητήματα αποτελούν η διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητάς τους. Τέλος, η προετοιμασία για το αύριο είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη και επιβάλει τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας οι οποίες θα αλλάξουν σημαντικά τον χώρο των ασφαλίσεων. Το μέλλον της αγοράς προδιαγράφεται πολύ θετικό με την απαραίτητη προϋπόθεση να κάνουμε κάθε φορά τις αναγκαίες προσαρμογές στις συνθήκες έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται, έτσι ώστε να βρισκόμαστε πάντα κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, η οποία μας έχει μεγάλη ανάγκη.