Προς την σταθεροποίηση της και τη δημιουργία βάσης για την σταδιακή της ανάκαμψη φαίνεται πως οδεύει η ασφαλιστική παραγωγή έχοντας από τον Ιούνιο και μετά παρουσιάσει μεγάλη μεταβολή στις ασφαλίσεις ζωής, που από το -10% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου έφτασαν στο ανώτερο όριο του τον Οκτώβριο καταγράφοντας αύξηση 11,3% και συνολικά στην περίοδο Ιανουαρίου Οκτωβρίου κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ συνολικά στο δεκάμηνο η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% και έφτασε σρα 3 δις, εκ των οποίων το 1,54 δις ήξταν στη ζωή και το 1,52 δις ήταν στις γενικές. Τον Οκτώβριο του 2016, οι ασφαλίσεις Ζωής αύξησαν την παραγωγή τους σε μηνιαία βάση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατέγραψαν επίσης άνοδο τον ίδιο μήνα (ο όγδοος μήνας με αύξηση εντός του δεκαμήνου του 2016) με συνέπεια να καταγραφεί αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων σε μηνιαία βάση (+8,4%) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα εντός του 2016.
Συνολικά, η παραγωγή ασφαλίστρων του δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 2,0%, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2015. Επίσης τον Οκτώβριο οι ασφαλίσεις Ζωής επανέλαβαν την αύξησή τους έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015, φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες παρατηρούνταν μεγάλη μείωση στην παραγωγή των ασφαλίσεων Ζωής λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Ο κλάδος Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις αύξησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα την παραγωγή του σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Προηγουμένως, ο κλάδος είχε μειώσει κατά πολύ την παραγωγή του, φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2015 λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).