Τα νομοθετικά ελλείμματα και η απουσία πολιτειακής βούλησης ταλανίζουν χιλιάδες ασφαλισμένους της International Life που αναγκάζονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία όταν ολοκληρώσουν τη νοσηλεία τους να καταβάλλουν το κόστος ή να υπογράψουν συναλλαγματικές.
της Βίκυς Γερασίμου
Όπως συνάγεται από τις πληροφορίες του ID το “κώλυμμα” που προέκυψε με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου και την ολοκλήρωση της εν λόγω συμφωνίας -μεταξύ Εθνικής και International Life -δεν αφορά την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της International Life αλλά το ότι δεν έχει προβλεφθεί από τη νομοθετική εξουσία η ύπαρξη ενός μηχανισμού μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ανάλογου με αυτόν που έχει δομηθεί στο τραπεζικό σύστημα.
Έτσι αν και από την πλευρά της Εθνικής υπάρχει η βούληση να δεχτεί τα συμβόλαια το όλο ζήτημα προσκρούει σε γραφειοκρατικούς σκοπέλους, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες πολίτες με συμβόλαια. Και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τις ίδιες πηγές, τυπικά – γραπτά η συμφωνία που έχει γίνει από τον Ιούνιο του 2016 για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου δεν έχει αποτυπωθεί, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλα τα ενδεχόμενα.
Και αυτά είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος, καθώς το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στους ασφαλισμένους αλλά και σε εκατοντάδες ασφαλιστές, που δεν έχουν ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και δεν ξέρουν τι να πουν στους πελάτες τους και πως να τους προσανατολίσουν.
Αναμφίβολα στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας έχουμε δει πολλούς νόμους να περνούν εν μία νυκτί και αναρίθμητα κατεπείγοντα νομοσχέδια. Έχουμε δει επίσης πολλά παραθυράκια και πολλούς νόμους να “παρακάμπτονται”.
Θα μπορούσαμε σίγουρα να δούμε και μία θετική έκβαση για 12.500 ανθρώπους, που πλήρωναν τα συμβόλαια τους, θεωρώντας ότι το κράτος και οι ελεγκτικές αρχές θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους.