Συνεχίζοντας το αφιέρωμα με τίτλο «Επαρχία Αγάπη μου – Νομός Αχαΐας» σας παρουσιάζουμε την εικόνα που σχηματίσαμε στο Νομό –από επικοινωνία που είχαμε με τους Ασφαλιστές– για τον κλάδο Ζωής & Υγείας. Στην έρευνα συμμετείχαν Συνδεδεμένοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές από οκτώ Ασφαλιστικές Εταιρείες (Interamerican, Εθνική, Ιντερσαλόνικα, Ευρωπαϊκή Πίστη, AXA, MetLife, Υδρόγειος & ΑΤΕ) όπως επίσης και τέσσερις Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές του ελεύθερου δικτύου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η κατάσταση στο Τμήμα Έκτακτων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις που σε πολλές περιπτώσεις – αν όχι σε όλες – έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση των ασθενών που πολλές φορές διεκπεραιώνεται με τη βοήθεια των συνοδών. Σοβαρό έλλειμμα υπάρχει και στην κατανομή των χώρων και ιδιαιτέρως στη μονάδα βραχείας νοσηλείας όπου τα σχετικά κρεβάτια δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών με αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά να παραμένουν στους διαδρόμους των ΤΕΠ αρκετές ώρες ακόμη και ημέρες.
Και ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, στο δεύτερο νοσοκομείο του Νομού, το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, τη «ναυαρχίδα» της Δυτικής Ελλάδας –όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν– τα προβλήματα έχουν άλλη μορφή εξίσου σημαντική.
Διαβάστε επίσης: Σανίδα σωτηρίας το αυτοκίνητο για τους ανεξάρτητους διαμεσολαβητές στην Πάτρα
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβρη του 2016, από καταγγελία υπαλλήλου, στο νοσοκομείο έχει διαπιστωθεί σωρεία παρανομιών σε διοικητικό επίπεδο οι οποίες περιλαμβάνουν και θέματα σχετικά με τις προμήθειες του νοσοκομείου. Καταστάσεις που οι Ασφαλιστές του Νομού γνωρίζουν και μας μετέφεραν προκειμένου να μας εξηγήσουν γιατί ο κόσμος δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για προγράμματα υγείας αλλά και για επαγγελματίες ασφαλιστές οι οποίοι θα τους δώσουν εναλλακτικές λύσεις.
Στο Νομό υπάρχει ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο, το Ολύμπιον Θεραπευτήριο, από το 2003, το οποίο είναι συμβεβλημένο με αρκετές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Νομό ενώ υπάρχουν και διαγνωστικά κέντρα στην περιοχή μεταξύ αυτών και της Βιοιατρικής ενώ σύντομα θα κάνει την εμφάνισή της και η ραγδαία αναπτυσσόμενη affidea. Η κ. Κατσαρού, Ασφαλίστρια που συμμετείχε στο ρεπορτάζ μας δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ναι, οι πελάτες μας ζητούν μόνοι τους να ενημερωθούν για τα νοσοκομειακά προγράμματα, διότι το μέλλον με τις καλύψεις των ασφαλιστικών ταμείων μοιάζει αβέβαιο, και οι περισσότεροι, αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς, με αποτέλεσμα να χάνουν την πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις δημόσιες δομές υγείας και τις παροχές νοσηλείας».
Τα agency των εταιρειών έχουν τη μερίδα του λέοντος στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας στην πόλη με τις Εθνική Ασφαλιστική και Interamerican να θεωρούνται από πολλούς leaders της αγοράς με μεγάλο δίκτυο συνεργατών (2 διευθύνσεις πωλήσεων και συνολικά 50 Ασφαλιστικούς Συμβούλους για την Εθνική και 20 Συνεργάτες για την Interamerican) ενώ δυναμική είναι και η παρουσία και των υπολοίπων εταιρειών. Χαρακτηριστικά η MetLife διατηρεί ένα από τα παλαιότερα γραφεία της με ιστορία στην πόλη, η Ευρωπαϊκή Πίστη επένδυσε πρόσφατα (πριν 3 χρόνια) 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ιδιόκτητα γραφεία στην είσοδο της πόλης της Πάτρας ενώ η AXA διατηρεί το γραφείο της με έναν από τους παλαιότερους, καλύτερους και έμπειρους συνεργάτες της τον κ. Σπύρο Ντακόλια.
Συμπέρασμα
Στην Πάτρα όπως και στους υπόλοιπους νομούς που έχουμε επισκεφτεί μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Πρώτο και σημαντικότερο είναι κατά την άποψή μας η υποστελέχωση των γραφείων με επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους. Η αδιαφορία των νέων να ασχοληθούν με το επάγγελμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική ασφαλιστική αγορά που έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους.
«Το ενδιαφέρον υπάρχει από πλευράς κόσμου να ενημερωθεί στον κλάδο Ζωής & Υγείας» μας δήλωσαν οι ασφαλιστές, «αλλά δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό να διεισδύσουμε».
Επίσης, άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι μαύροι κωδικοί στους γενικούς κλάδους. Το πρόβλημα όχι μόνο υπάρχει και κάνει κακό στο όνομα της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς αλλά αναμένεται να μεγαλώσει έπειτα από τα νέα φορολογικά μέτρα που στην ουσία εξοντώνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο τοπικός σύλλογος, απ’ ότι μας ενημέρωσαν, κάνει κινήσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά ο όγκος του είναι τόσο μεγάλος που θέλει πιο δραστικά μέτρα. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, η Πάτρα ήταν μια από τις πόλεις που συμμετείχε στην πανελλαδική συμβολική διαμαρτυρία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών τον περασμένο Νοέμβριο ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ασφαλιστών που ήρθαμε σε επαφή τα περιστατικά που η τράπεζα λειτούργησε καταχρηστικά σε θέματα ασφάλισης, εκμεταλλευόμενη είτε το δάνειο πελάτη της είτε την ισχύ της, είναι πολλά με τις περισσότερες φορές να πρέπει να επέμβει ο Ασφαλιστής προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.
Αντιθέτως στο θέμα των direct ασφαλίσεων μέσω ίντερνετ οι ασφαλιστές δεν φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι έχοντας την άποψη ότι στην περιφέρεια είναι μικρό το κομμάτι της αγοράς που προτιμά να ασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο.
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική Αγορά του Νομού Αχαΐας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Πάτρα λειτουργεί σαν εφαλτήριο των Ασφαλιστικών Εταιρειών για την ευρύτερη περιφέρεια ως ένα στρατηγικό κέντρο. Η έλλειψη ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στην περιοχή περιορίζει την ανάπτυξη στα συμβόλαια υγείας – κάτι που θα αλλάξει όταν ολοκληρωθεί η Ολυμπία οδός – ενώ αναμένεται και η μείωση της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων.
Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική Αγορά του νομού Αχαΐας με συνεντεύξεις των Ασφαλιστών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.