Σε υποβάθμιση της Πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε τελικά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, δίνοντας «ΒΒΒ+» στη θέση του «Α».
Η Εταιρεία επικαλέστηκε το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα ως την αιτία για την υποβάθμιση, τονίζοντας τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς το μέλλον των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας.
Στη σχετική έκθεση σημειώνεται: «Δεδομένου του ιστορικού ανεπαρκούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη ότι η υφιστάμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τα υπόλοιπα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη χαλάρωση των πιέσεων για δημόσιες δαπάνες και τη διεύρυνση της βάσης των φορολογουμένων θα είναι αρκετά δραστικά για την ουσιαστική μείωση του χρέους σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Εκπρόσωποι της Εταιρείας τόνισαν εξάλλου ότι τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής που έχει εξαγγείλει η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα δεν είναι αρκετά, ενώ και το αποτέλεσμα που θα φέρουν είναι αμφίβολο. Συνέστησαν, αντίθετα, μέτρα περιορισμού των δαπανών μακροπρόθεσμης ισχύος και όχι προσωρινής, όπως αυτά στα οποία επίσης προέβη η Κυβέρνηση.
Στο ίδιο πνεύμα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ πρότεινε στη χώρα μας να λάβει παρόμοια μέτρα όπως αυτά που έλαβε η Ιρλανδία, δηλαδή, να μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων…
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ενέργειες όπως αυτή αντανακλούν «την πλήρη κατάρρευση της εικόνας μας στο εξωτερικό», όπως και τη χαμένη μας αξιοπιστία, η οποία «συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων 10 ημερών άλλος διεθνής οίκος, η Standard & Poor’s, αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις σχετικά με την υποβάθμιση ή όχι της Ελληνικής Οικονομίας.