Επιστροφή στην ξυλόσομπα και στο μαγείρεμα με φωτιά από ξύλα έφερε η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρή αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων, πέραν της επιβάρυνσης που προκαλεί το κάπνισμα, με το οποίο έχουμε από καιρό αναδειχθεί … πρωταθλητές Ευρώπης!
Την ίδια στιγμή η υπογεννητικότητα δείχνει και ένα καινούριο πρόσωπο, καθώς οι Ελληνίδες βρίσκονται να γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως μετά τα 30.
Τα σημεία αυτά επισημάνθηκαν ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της διημερίδας του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια υγεία που συνδιοργανώνεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Αθήνα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση του τομέα Δημόσιας Υγείας στη χώρα.
Η διευθύντρια του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη, δρ Zsuzsanna Jakab μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη του κινδύνου για την αδυναμία του συστήματος υγείας να καλύψει τους πολίτες της την ώρα της ασθένειας, εξαιτίας των αυξημένων ιδιωτικών πληρωμών που ξεπερνούν το 30% των δαπανών υγείας στη χώρα. Πόσο μάλλον, όταν οι απευθείας πληρωμές των ασθενών φθάνουν το 35%.
Τα στοιχεία του ΠΟΥ κατατάσσουν την Ελλάδα στην 22η θέση μεταξύ 51 χωρών στην περιοχή της Ευρώπης και στην 26η θέση από 188 χώρες διεθνώς με βασικές προκλήσεις το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Επιπλέον, ο πληθυσμός της Ελλάδα γερνά πιο γρήγορα από ό, τι στις άλλες χώρες της ΕΕ και τώρα το 20% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65.
Ιστορικά, η κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα είναι από τις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ: συνολική βελτίωση της υγείας κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι + 7 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής, αλλά με ένα σημαντικό χάσμα. Ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης στους άνδρες είναι ακολουθεί το αντίστοιχο της ΕΕ των 15, στις γυναίκες είναι 1 έτος χαμηλότερο. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση της υγείας σήμερα αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι στην ΕΕ των 15 και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και τον καρκίνο, και η τάση αυτή, άρχισε ήδη πριν από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η κ. Jakab, υπογράμμισε ότι οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν νέες προσεγγίσεις: πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις βασικές αιτίες της επιβάρυνσης από τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών παραμέτρων της υγείας, των περιβαλλοντικών παραγόντων, και ίσως το πιο σημαντικό, τους συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου όπως ο καπνός, το αλκοόλ, η διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Αυτό απαιτεί μια συνεκτική πολιτική, στην οποία η υγεία και η ευεξία αποτελεί προτεραιότητα, και όπου οι διάφοροι κυβερνητικοί τομείς εργάζονται από κοινού για την εφαρμογή της. Αυτό απαιτεί νέα μορφή διακυβέρνησης, η οποία είναι πιο οριζόντια και συμμετοχική. Η κ. Jakab, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Κάποιοι εκτός του τομέα της υγείας θα μπορούσαν να είναι επιφυλακτικοί για την επένδυση στον τομέα της υγείας, καθώς θεωρούν την υγεία ως δαπάνη, όμως τους απαντώ: «Αν ενδιαφέρεστε για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας σας, θα πρέπει να επενδύσετε στην υγεία, επειδή η υγεία είναι μια επένδυση στην οικονομία, έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η κακή υγεία προκαλεί σημαντική αφαίμαξη στην οικονομία της χώρας σας”.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η οικονομική επιβάρυνση των ασθενειών οδηγεί σε απώλειες μεταξύ 7 -12% του ΑΕΠ ετησίως στις χώρες με υψηλό φορτίο νόσου, όταν συνυπολογίζονται το άμεσο κόστος της θεραπείας και η απώλεια παραγωγικότητας.
Τα άτομα με ασθένειες όχι μόνο έχουν υψηλότερα ποσοστά απουσιών, αλλά εργάζονται λιγότερες ώρες και συνταξιοδοτούνται σε μικρότερες ηλικίες, γεγονός που καθιστά την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών ένα κρίσιμο θέμα για το εργατικό δυναμικό και την οικονομική ανάπτυξη.
Καταλήγοντας η κ. Jakab επισημανε: “Ο ηγετικός ρόλος του πρωθυπουργού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε όλα κυβερνητικά προγράμματα, αλλά και ότι οι πολιτικές και τα προγράμματα είναι συνεπείς και αλληλοενισχύονται”.
Πηγή: Healthmag.gr