Τα δεδομένα στην ασφάλιση κατοικίας αλλάζουν τα drones, τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον από ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση κατοικιών αλλά και την εκτίμηση ζημιών από φυσικές καταστροφές, φωτιές κ.α.
Αποκλειστικά τη χρήση drones χειρίζεται η εταιρεία BetterVIEW με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. η οποία λειτουργεί δύο χρόνια και διαθέτει περίπου 4.000 drones. Η Better View αναλαμβάνει για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών να επιθεωρήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι στέγες των κατοικιών που ασφαλίζονται και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 6.000 επιθεωρήσεις. Ο David Tobias, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας αναφέρει ότι η δική του εμπειρία στον κλάδο της επιθεώρησης τον έπεισε ότι υπήρχε ανάγκη να υπάρξει κάτι νέο. «Θυμάμαι που πήγαινα σε εργοτάξια και έβλεπα επιθεωρητές να συνδέουν κάμερες σε στύλους, προκειμένου να τεκμηριώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι στέγες.
Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει στις αποζημιώσεις και την ανάληψη του κινδύνου, οι ασφαλιστικές εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιηθούν απαρχαιωμένες μεθόδους για να συλλέξουν στοιχεία για την ασφάλιση των σπιτιών”.
Ο έλεγχος ενός κτιρίου με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους γίνεται πολύ γρήγορα. Μέσα σε 20 λεπτά σύμφωνα με τον Tobias ένα drone μπορεί να επιθεωρήσει περίπου 350 στέγες σε μία περιοχή και ταυτόχρονα να μας δώσει πρόσθετα στοιχεία μέσω 3D απεικονίσεων και ψηφιακών χαρτών.
Μπορούν ακόμα να εντοπίσουν αν σε κάποιο κτίριο υπάρχει συσσωρευμένη υγρασία με τη χρήση θερμικών εικόνων, να προσδιορίσουν τον κινδυνο ζημιών σε μία ενδεχόμενη πλημμύρα και να δημιουργήσουν τρισδιάσταστα μοντέλα εκκένωσης κτιρίων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η Better View δεν είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται με τις εκτιμήσεις μέσω drones, υπάρχουν και άλλες νεοφυείς εταιρείες που χρησιμοποιούν πλατφόρμες τύπου Uber και σταδιακά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτπουργούν οι ασφαλιστικές. Πέρα ωστόσο από την καταγραφή ζημιών δίνεται η δυνατότητα στις ασφαλιστικές να αποκαλύψουν και φαινόμενα απάτης καθώς πλέον οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία.