Δύο με τρεις φορές περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια προκαλεί το “βαρύ” στρες της οικονομικής κρίσης. Το δικό του μερίδιο στο σοβαρό πρόβλημα έχει και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ξέρουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό. Μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) έδειξε ότι το στρες της κρίσης “τρώει” τον Έλληνα, ενώ “ασπίδα” υγείας αποτελεί το πρωινό γεύμα.
Πολλοί νέοι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας στη χώρα μας αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής στενότητας, αμελούν το τσεκ απ τους, αλλά, ακόμη κι αν το κάνουν, είναι ως μη γενόμενο, αφού δεν ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών για βελτίωση της υγείας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις οι μισοί γνωρίζουν τι χοληστερόλη έχουν και από αυτούς που τη γνωρίζουν, μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν. Την ίδια ώρα περίπου ένας στους έξι – που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή – αναγκάζεται να την διακόψει, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθει στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής του.
Το πρόγραμμα με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης», που υλοποιείται εδώ και 11 συνεχή χρόνια από το ΕΛΙΚΑΡ, συμπεριλαμβάνει μέχρι στιγμής δεδομένα από 60.000 άτομα, δημιουργώντας την μεγαλύτερη βάση δεδομένων, για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.
Αυτά ανέφεραν οι καρδιολόγοι σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 32ο συνέδριο κλινικής καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ, σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 21 και 22 Απριλίου, στην Αθήνα. Όπως είπαν, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο παρουσιάζει ενδιαφέρον η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και των ρύπων στην καρδιαγγειακή υγεία. Αναφέρθηκαν στη μελέτη «Κορινθία», όπου μια μεγάλη ομάδα καρδιολόγων και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων έχει εξετάσει και μελετήσει πάνω από 1.700 εθελοντές από διάφορες περιοχές της Κορίνθου και σύμφωνα με τα ευρήματα έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της διατροφής και η αξία του πρωινού γεύματος.
Όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, όπως και αυτοί που καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα.
Επίσης αναδείχθηκε η αξία διατροφικών συστατικών, όπως οι στερόλες και ο καφές, καθώς και μία σειρά από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και ο ρόλος της ψυχικής υγείας και της σωματικής δραστηριότητας, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ειδική αναφορά έγινε και στην κολπική μαρμαρυγή, από την οποία πάσχουν περίπου 330.000 Έλληνεςκαι η οποία ευθύνεται κυρίως για τις 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια, που έχουμε στη χώρα μας ετησίως. Για αυτούς τους ασθενείς το φάρμακο είναι η άσκηση.
Πηγή: Healthmag.gr