Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (ΓΔΑ) για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, με θέμα: «Διεθνή Τροχαία Ατυχήματα – Τεχνολογικές και Νομικές εξελίξεις».
Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα, στελέχη των ασφαλιστικών εταιριών και διακανονιστών διασυνοριακών τροχαίων ατυχημάτων καθώς και εκπρόσωποι ξένων Γραφείων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Γ.Δ.Α. κ. Τάσσος Παγώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Όπως τόνισε, η δημιουργία ενός συστήματος οργανωμένης προστασίας και εξυπηρέτησης των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν σε άλλη χώρα από εκείνη που είναι ασφαλισμένο το υπαίτιο όχημα, αποτελεί μια σπουδαία κατάκτηση της ασφαλιστικής ιδέας και μια έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού της ρόλου.
Το Ελληνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (Γ.Δ.Α.) υπηρετώντας την πρακτική λειτουργία του συστήματος αυτού, αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς και έχει επωμιστεί την ευθύνη για την ποιοτική διεθνή παρουσία της Ελλάδας. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου του Συμβουλίου των Γραφείων (Council of Bureaux) κυρίου Jean Zenners. Στην ομιλία του ο κύριος Jean Zenners υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής σταθερότητας του Συστήματος Πρασίνων Καρτών ως προαπαιτούμενο για την επιτυχή εκπλήρωση των σκοπών του, με κορωνίδα την προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Το Σύστημα Πρασίνων Καρτών βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στη βασική αρχή : «pay first, argue later» και στην αδιάλειπτη και απρόσκοπτη διασυνοριακή χρηματική ροή.
Έναντι των σύγχρονων απειλών, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε την αστάθεια στις εθνικές ασφαλιστικές αγορές, την πολιτική του χαμηλού ασφαλίστρου, την αφερεγγυότητα και την έλλειψη συμμόρφωσης στους κανόνες, το Σύστημα θωρακίζεται με δέσμη μέτρων εποπτείας και κυρώσεων. Το κύριο μέρος του συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία του ο Dr Wolfram Hell, Επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος Ανάλυσης Ατυχημάτων του Παν/μίου Ludwig Maximilian του Μονάχου αναλύοντας τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε τροχαία ατυχήματα. Το επόμενο θέμα που αφορούσε στις εξελίξεις στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης και τις επιπτώσεις αυτής στην ασφάλιση αυτοκινήτου ανέπτυξε ο κ. Άγγελος Λακριντής, Αναλυτής στον Τομέα των Αυτόνομων Οχημάτων, Strategy Analytics Inc., Λονδίνο. Ακολούθησε η ομιλία της κας Zsuzsa Teleki, Νομικού Συμβούλου του Συμβουλίου των Γραφείων, η οποία πραγματευόμενη το ενδιαφέρον θέμα της ποικιλομορφίας στις αποζημιώσεις μεταξύ των χωρών του Συστήματος Πρασίνων Καρτών παρουσίασε σχετικές ιδιαιτερότητες διαφόρων δικαίων. Τέλος, ιδιαίτερο πρακτικό ενδιαφέρον για το διακανονισμό διεθνών ζημιών είχε και η ομιλία του κ. Α. Τσαβδαρίδη Λέκτορα Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δικηγόρου και Εταίρου της Rokas Law Firm για το εφαρμοστέο δίκαιο στα διασυνοριακά τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με τον Κανονισμό Ρώμη ΙΙ. Τα κύρια σημεία των ομιλιών επισυνάπτονται για την πληρέστερη ενημέρωση σας. Το Συνέδριο έκλεισε με workshops σε θέματα καθημερινής πρακτικής διακανονισμού διεθνών τροχαίων ατυχημάτων. Το Συνέδριο στήριξαν με τις χορηγίες τους οι εταιρίες DAS Hellas, Imperial Claims Services και ARAG .