“Το θέμα δεν είναι εάν κάποιος θα πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης αλλά το πότε”. Αυτό λένε πάντα οι ειδικοί της ασφάλειας στο διαδίκτυο και του cyberinsurance. Η χρήση του διαδικτύου και οι μεγάλες βάσεις δεδομένων που τηρούν πλέον οι εταιρείες τις καθιστούν σε μεγάλο βαθμό ευάλωτες σε κυβερνοεγκληματίες.
Αυτό αποδείχθηκε μέσα από την επίθεση WannaCry που έγινε αισθητή σε 150 χώρες χτυπώντας 200.000 επιχειρήσεις, τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή ασθενών, καθώς το ransomaware μπλόκαρε όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες των νοσοκομείων στη Μεγάλη Βρετανία. Οι Hackers που δημιούργησαν το κακόβουλο λογισμικό και έθεσαν σε κατάσταση συνεγερμού όλες τις αρχές που συνδέονται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στην ουσία “μόλυναν” τα αρχεία υπολογιστών και εν συνέχεια ζητούσαν “λύτρα” για να επιτρέψουν στους χρήστες να έχουν ξανά πρόσβαση σε αυτά.
Σύμφωνα με το CNN ευάλωτοι σε αυτή την επίθεση είναι όλοι όσοι δεν έχουν αναβαθμίσει πρόσφατα τα Windows PC και πολλά από τα ηλεκτρονικά θύματα θα καταγραφούν πιθανότατα σήμερα και αύριο καθώς πολλές εταιρείες θα ανοίξουν σήμερα τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές.
Μέχρι στιγμής δέχτηκαν επίθεση η ισπανική τηλεφωνική εταιρεία Telegonica, η Renault στη Γερμανία, στη Ρωσία το υπουργείο εσωτερικών, η SberBank και η Megafon και στις ΗΠΑ η Fed Ex. Αν και οι επιπτώσεις της επίθεσης δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί η ζημιά που θα είχε προκληθεί θα ήταν μεγαλύτερη εάν κατά τύχη ένας 22χρονος Βρετανός δεν είχε ενεργοποιήσει ένα όνομα στον κώδικα των hackers ο οποίος ήταν η δικλείδα ασφαλείας για να σταματήσουν οι κυβερνοεγκληματίες την επίθεση όποτε το έκριναν απαραίτητο.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με το dailythess.gr υπήρξαν επιθέσεις του Wanna Cry σε τουλάχιστον 50 υπολογιστές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.