Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε τo Εργαστήριο/Discussion Workshop που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση, Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Εργασιακές Σχέσεις» την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Η εκδήλωση αυτή είχε ως σκοπό να συμβάλει στη ρεαλιστική αποτύπωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των τάσεων που επικρατούν στον ασφαλιστικό και εργασιακό κλάδο, αλλά και στην κατάθεση πρακτικών προτάσεων για την εξυγίανση των ασφαλιστικών και εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.
Όλοι οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων, χωρισμένοι σε εννέα ομάδες, συζήτησαν παράλληλα και κατέληξαν σε πρακτικές προτάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν άμεσα και θα σταλούν στους αρμόδιους φορείς. Πιο συγκεκριμένα οι ομάδες συζήτησης ήταν οι εξής:
1) Επιχειρηματικό Περιβάλλον και Αγορά Εργασίας: Δράσεις με Προοπτική
2) Επιχειρηματικό Περιβάλλον: Ευκαιρίες και Απειλές
3) Επάρκεια Παροχών, Βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνική Συναίνεση για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση
4) Συμπληρωματικά Συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης
5) Ασφάλιση, Χρήση και Κόστος των Υπηρεσιών Υγείας στην Περίοδο της Κρίσης
6) Ρύθμιση και απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και η σχέση τους με την ανάπτυξη
7) Λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων και ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο της κοινωνικοασφαλιστικής μεταρρύθμισης
8) Ενεργητικά μέτρα επιδότησης επαγγελματικής κατάρτισης & απασχόλησης αντί της επιδότησης ανεργίας
9) Εξαγορές και Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων: Δυνατότητες & Αδυναμίες.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος αφού αναφέρθηκε στα τελευταία επτά χρόνια της ύφεσης, των μνημονίων και των περιοριστικών πολιτικών, τόνισε ότι η χώρα έχει καταφέρει να πετύχει τη δημοσιονομική εξισορρόπηση ωστόσο αυτό που δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει είναι η επόμενη ημέρα στα εργασιακά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Οι κυβερνήσεις μας όλα αυτά τα χρόνια έπρεπε να ανταποκριθούν, να αναλωθούν και να εξαντληθούν ώστε να πετύχουν τους στόχους των μνημονίων που ήταν εξάλλου και η απαίτηση των εταίρων και δανειστών. Δεν κατάφεραν έτσι να προχωρήσουν παράλληλα εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επέτρεπαν να εξισορροπήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις υφεσιακές συνέπειες των μνημονίων». Στην συνέχεια εστίασε στην απαραίτητη συνεννόηση που πρέπει να γίνει μεταξύ του κράτους, των επιχειρήσεων, του Δημοσίου, των εργαζομένων και της κοινωνίας ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούν συνειδητά, να γίνουν οι απαραίτητες υποχωρήσεις ώστε να αναπτυχθεί το επιχειρείν, να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, Δικηγόρος ΑΠ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Επιμελητηρίου δήλωσε: «Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναλυθούν σε ομάδες εργασίας οι επιχειρησιακές και κοινωνικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες ρυθμίσεις και να σχολιαστούν από τους μετέχοντες και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων οι προτάσεις που θα προκύψουν. Με αυτή την πρωτότυπη και σύντομη διαδικασία θα προκληθεί ουσιαστικός διάλογος σε επιλεγμένα θέματα που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».
Ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και π. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνική Αλληλεγγύης στην ομιλία του εστίασε στους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ως σκοπό έχουν να αποκαταστήσουν ένα καθεστώς ισονομίας, εφαρμόζοντας ενιαίους κανόνες γι’ όλους, σε ένα κατακερματισμένο κανονιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, τόνισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος έπρεπε να εξασφαλίζει επαρκείς παροχές, με την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ακόμα και σε αυτούς που δεν θα είχαν πλήρες εργασιακό ιστορικό, λόγω της κρίσης «Γι’ αυτόν τον λόγο, εισαγάγαμε το θεσμό της εθνικής σύνταξης» εξήγησε.
O Βουλευτής και Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε ότι σημαντικό ρόλο στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας παίζουν τα ελλείμματα που προέρχονται από το ασφαλιστικό σύστημα. «Διαχρονικές παθογένειες, ελλείμματα και ο φόβος του πολιτικού κόστους, εμπόδισαν τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις να πάρουν σωστές αποφάσεις». Σχολιάζοντας το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή, καθώς χαρακτηρίζεται από απουσία ανταποδοτικότητας, ενώ όπως ανάφερε, «Χρειάζεται μία νομοθετική αλλαγή στο κομμάτι των συντελεστών αναπλήρωσης, οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν, για να γίνουν πιο ανταποδοτικοί».
Κατά την ομιλίας της η κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστήριξε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία στην Ελλάδα σήμερα να συζητηθούν με νηφαλιότητα τα φλέγοντα ζητήματα της ανάπτυξης και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για το επιχειρείν ως προϋπόθεση όχι μόνο για την ίδια την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για τις βάσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος. Παράλληλα μίλησε για τις παραμετρικές αλλαγές στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα, την απλοποίησή του και ιδιαίτερα την μέριμνα για τους νέους ανθρώπους.
Η Άντα Γαρουφαλιά, Πολιτική Υπεύθυνη Τομέα Επιχειρηματικότητας Το Ποτάμι, αφού περιέγραψε τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος και την αδικία που υφίστανται συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, τόνισε ότι μεταξύ άλλων, ένας μοχλός ανάπτυξης είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να υποστηριχθεί το επιχειρείν τόσο για τους εγχώριους επιχειρηματίες όσο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων οι οποίοι ζητούν μακροοικονομική σταθερότητα αλλά και «ασφάλεια» στο περιβάλλον που καλούνται να επενδύσουν. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σωτήρης Μπερσίμης, Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Νικόλαος Βέττας, Γενικός Δ/ντής ΙΟΒΕ, Νεκτάριος Μιλτιάδης, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Χαρίτων Κυριαζής, Πρόεδρος, Στέγη Ελληνικής Βιομηχανίας του ΣΕΒ, Δημήτρης Μπουγιακλής, Γενικός Δ/ντής ΟΑΕΔ, Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Αναστάσιος Τσάμης, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παρασκευή Τσάμη, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικής Ασφάλισης, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαρίνα Σπυριδάκη, Διευθύντρια Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ. Παράλληλα αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στα θέματα που συζητήθηκαν συνέβαλαν ενεργά στον εποικοδομητικό διάλογο.